Профілактика грипу.

Грип вважається найпоширенішим інфекційним захворюванням, і щорічно нагадує про себе в холодну пору року.

Кожен сезон грипують мільйони дорослих і дітей і в усьому світі, а 250-500 тис. захворілих помирають від ускладнень, свідчать дані ВООЗ.

Грип – це гостре респіраторне захворювання, викликане вірусами. Входить в групу ГРВІ та супроводжується ураженням дихальних шляхів і загальною інтоксикацією. Передається повітряно-крапельним шляхом.

Вірус грипу легко змінюється. Щорічно з’являються нові його штами, з якими імунна система населення світу ще не зустрічалася. Тому інфекція здатна охопити величезні маси населення в короткі терміни. Зараз відомо більше 2 тисяч варіантів вірусу груп A, B і С, включаючи гучні в останні роки «свинячий» і «пташиний». Ідеальними умовами для вірусів є низькі температури повітря при підвищеній вологості .

До інфекції сприйнятливі люди різного віку, особливо ті, у кого імунна система ослаблена. Зниженню імунітету і ослабленню захисних функцій організму сприяють переохолодження, стрес і нервові потрясіння, емоційне і фізичне перенапруження, зловживання алкоголем. Діти, літні, вагіні та люди, які мають хронічні хвороби, переносять захворювання найбільш важко.

Симптоми гриппу дуже схожі на симптоми інших ГРВІ, тому багато людей списують їх на застуду і не поспішають викликати лікаря. Однак при цьому захворюванні важливо якнайшвидше розпочати лікування.

На відміну від застуди, симптоми грипу, як правило, з’являються раптово. Хвороба заявляє про себе:

високою температурою

болем у суглобах і м’язах

загальною слабкістю

головним болем

сухим кашлем, болем в горлі, нежиттю

почервонінням шкіри; очі червоніють і запалюються.

У немовлят симптоми грипу нагадують бронхіт, пневмонію та інші інфекції дихальних шляхів. При цьому у маленької дитини може бути пронос, блювота, біль у животі.

Загальні рекомендації лікування грипу включають немедикаментозне лікування, прийом препаратів для полегшення симптомів і противірусних препаратів.

До немедикаментозних засобів лікування відносяться:

-дотримання постільного режиму (5 днів). Під час гострого періоду відмовтеся від читання, перегляду телевізора, роботи за комп’ютером, щоб не перевантажувати ослаблений хворобою організм.

-рясне тепле питво. Краще, щоб це були чай з лимоном, настій шипшини, чорної смородини, морс з журавлиною. Такі багаті вітаміном С напої, допоможуть вивести з організму токсини, утворені в результаті життєдіяльності вірусів.

Для зняття симптомів грипу застосовуються:

-нестероїдні протизапальні засоби (знижують температуру, зменшують біль). Нагадаємо, що знижувати температуру нижче 38 градусів не рекомендується. Виняток — маленькі діти і схильні до судом люди. При цьому категорично не можна збивати високу температуру у дитини аспірином. При вірусній інфекції він може викликати ускладнення — синдром Рейє, який проявляється епілептичним припадком і комою.

-краплі для носа

-полоскання горла дезінфікуючими розчинами (у тому числі, на рослинній основі)

-препарати від кашлю

Щорічна вакцинація — найдієвіший засіб для профілактики грипу. Вакцина не впливає негативно на імунітет людини, а зміцнює його і змушує працювати більш активно і продуктивно.Вакцини стимулюють вироблення антитіл до зараження вірусом. Вакцинація не забезпечує 100% захист від грипу, але допомагає знизити наслідки захворювання, зменшує ризик появи ускладнень і запобігає його активне поширення.

Вчасно зроблене щеплення від грипу, допоможе організму правильно реагувати на збудник хвороби і зробить його менш сприйнятливим.

Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів.

Стандартні препарати при попаданні в організм ідентифікують вірус за його білковій оболонці, а потім блокують його. Але головна проблема зі створенням ефективних лікарських засобів полягає в тому, що вірус видозмінюється кожен рік. А значить вакцина, створена в минулому році, не може правильно розпізнавати і зупиняти поширення вірусу прийдешнього сезону.

Цьогоріч в Україні доступні дві вакцини проти грипу: Ваксігрип Тетра» (виробник — «Санофі Пастер», Франція) і «Джісі Флю» («Грін Кросс Корпорейшн», Південна Корея) — обидві якісні та безпечні.

Вакцину «Ваксігрип Тетра» можна застосовувати для щеплення дітей віком від трьох років, а «Джісі Флю» — від шести місяців.

Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих щеплень та відсутня у національному календарю щеплень, тому вакцину можуть закуповувати за гроші місцевих бюджетів, підприємств або власним коштом громадян.

Запобігання грипу допоможе заощадити кошти: за різними оцінками, захворювання на ГРВІ, зокрема грип, коштує хворому від 420 до 2 800 грн залежно від його тяжкості, а для держави збиток становить 4 200–7 800 грн. Вартість вакцин складе від 200 грн до 300 грн.

Рішення про вакцинацію від грипу кожен повинен приймати індивідуально. Але є категорії людей, які знаходяться в групі ризику по даному захворюванню. Саме у них вірогідність розвитку ускладнень особливо висока.

Не можна розглядати вакцинацію в якості екстреної заходи захисту від вірусу. Але і сильно заздалегідь вводити препарат недоцільно. По-перше, з часом знижується кількість антитіл у крові через 6-12 місяців після щеплення імунітет вже не зможе протистояти інфекції. А по-друге, спрогнозувати, який саме штам може стати причиною пандемії – складно.

Вакцинуватися бажано до початку циркуляції вірусів грипу (у вересні-жовтні), щоби утворилися імунітет і достатня кількість захисних антитіл. Для цього потрібно приблизно два тижні.

Однак щеплення можна робити й пізніше, навіть якщо у вашому регіоні уже зафіксовано сезонні спалахи грипу.

Майбутнім мамам можна щепитися від небезпечного вірусу тільки у другому чи третьому триместрі вагітності. У тому випадку, якщо пік вірусних захворювань збігається з першим триместром, то необхідна консультація з гінекологом для зважування потенційних ризиків для здоров’я матері та плода.

Також вакцинацію від грипу протипоказане в наступних випадках:

  • наявність алергічної реакції на компоненти препарату – яєчний білок, антибіотики і консерванти.
  • прояв алергії після щеплення в попередні періоди.
  • гостра стадія захворювання або загострення хронічних хвороб, що проявляються підвищенням температури тіла.

Після щеплення можуть спостерігатися такі побічні реакції: невелика набряклість, болючість і почервоніння шкіри в місці введення препарату, незначне підвищення температури тіла, головний біль, нежить, спастичні відчуття в м’язах і блювота.

Незважаючи на можливість появи низки негативних наслідків, вакцинація від грипу підвищує опірність організму вірусу, полегшує перебіг хвороби і запобігає виникненню ускладнень.

Переваги вакцинації:

– ймовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень зменшується на 60%;

– ймовірність смертельних випадків зменшується на 80%;

– частота госпіталізацій зменшується приблизно на 50%.

Щоб пройти вакцинацію необхідно звернутись до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра

Лікар огляне вас, визначить, чи немає протипоказань, а також надасть поради щодо транспортування вакцини, адже вона вимагає збереження холодового ланцюга.

Протипоказання до вакцинації:

– гіперчутливість до будь-якої складової вакцини, а також до компонентів курячого м’яса чи курячого яй ця (вакцину отримують шляхом вирощування вірусів грипу в курячому яйці);

– пацієнти з лихоманкою або недостатньою вагою тіла;

– пацієнти з гострим, серйозним чи активним захворюванням серця, судин, нирок або печінки;

– пацієнти з гострим респіраторним захворюванням або іншими активними інфекційними захворюваннями;

– пацієнти у період одужання;

– пацієнти, у яких діагностовано імунодефіцитне захворювання.

Доставити вакцину до кабінету щеплень важливо без порушень холодового ланцюга. Інакше вакцина може втратити свої якості.

Деякі аптеки надають послугу безкоштовної доставки вакцини.

При перших проявах захворювання необхідно негайно звернуться до лікаря та не займайтеся самолікуванням.

Пам’ятайте, що хворий на грип або інші ГРВІ за один день можете заразити до 100 своїх колег чи випадкових перехожих.

І пам’ятайте, що нехтування хворобою, або самолікування може призвести до тяжкого перебігу хвороби, виникнення ускладнень, що значно погіршує прогноз лікування.

 

 

Лікар-інфекціоніст поліклінічного відділення КНП “Полтавська ЦРКЛ” Олександра Бєлая.

Основні завдання на 2019 рік — автономізація і комп’ютеризація медичних закладів.

ДАЙДЖЕСТ ЗМІН В ОХОРОНІ ЗДОРОВ’Я

Зміст.

  1. Зміни-2020. Як не пропустити майбутнє?
  2. Як працюватимуть заклади охорони здоров’я у 2020 році за договором з НСЗУ.
  3. Лікування гострого мозкового інсульту за вимогами НСЗУ.
  4. У бригадах екстреної медичної допомоги працюватимуть парамедики та екстрені медичні техніки.
  5. Запитання-відповіді.

Посилання для ознайомлення.

Отримуйте задоволення без загрози для життя.

Прийшла осінь і в наших широтах розпочинається сезон «тихого полювання» – збирання грибів. Гарна погода, свіже лісове повітря, можливість активно та з користю провести вільний час приваблюють велику кількість людей. Але є велика небезпека про яку необхідно пам’ятати – серед грибів, що ростуть в наших лісах багато є небезпечними для вживання.

Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях.

Отруюються грибами, які більшість досвідчених грибників спокійно кладуть до кошиків. Помилитися ж вони можуть, якщо збирають дуже молоді плодові тіла, коли ще не проявилися морфологічні ознаки. Наприклад, збирають сироїжки, а серед них може заховатися бліда поганка, яка ще не розкрилася і зовні їх нагадує. Тоді її можна помилково зірвати.

Необхідно правильно підготувати гриби до споживання. Багато пацієнтів стверджують, що варили гриби довго. Однак, важливо не тривале варіння, а декілька разів зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим (щонайменше тричі, через кожні півгодини варіння).

Можливі симптоми при отруєнні грибами:

  1. Нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла – з’являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв із сироїжок, недоварених осінніх опеньків, несправжніх дощовиків.
  2. Галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності – з’являються через пів-дві години після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Людина захлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій. Може навіть знепритомніти.

Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу може не викликати ніяких симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг – все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.

Найбільше насторожує медиків те, що постійно серед отруєних грибами хворих є діти, навіть однорічного віку, врятувати їх вдається дуже рідко. Отож слід пам’ятати, що страви з грибів – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Фахівці радять до 7- 8 років не давати дітям не те що їсти, а навіть пробувати жодних грибів: ні дикоростучих їстівних, ні парникових (шампіньйони, гливи). В грибах достатньо білків, які потребують спеціальних ферментів для перетравлювання, яких у дітей немає. Вважається, що ферментна система у дітей дозріває в 12 років.

Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують немовлят, людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами:

  1. Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
  2. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
  3. Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне:

– ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;

– остерігайтеся пластинчатих грибів;

– не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;

– під час посухи грибів краще не брати взагалі – у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;

– уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;

– не вживайте сирих грибів;

– відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин;

– готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі) негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи. Гриби, що залишилися не викидайте, – їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Ніякого самолікування!

До речі, у більшості країн Європи, для того щоб відправитися в ліс за грибами необхідно пройти спеціальні курси та одержати відповідне посвідчення, що ви дійсно маєте право займатися цим. Отримання цього дозволу є платним.

Гепатит А

Гепатит А – захворювання печінки, спричинене вірусом. На відміну від гепатитів В і С, гепатит А не провокує розвиток хронічної хвороби печінки і рідко закінчується смертю. За даними Всесвітньої організації здоров’я майже всі люди, уражені гепатитом А, повністю одужують і у них формується пожиттєвий імунітет до хвороби.

Гепатит А найчастіше передається фекально-оральним шляхом. Тобто ви можете заразитись гепатитом А через продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини.

В домашніх умовах гепатит А найчастіше передається через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї. Тому гепатит А часто називають хворобою брудних рук.

Вірус гепатиту А також може передаватись при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною.

Симптоми гепатиту А можуть проявлятись як у легкій, так і у важкій формі. Найчастіше це:

  • підвищена температура,
  • слабкість,
  • відсутність апетиту,
  • діарея,
  • блювота,
  • неприємні відчуття в животі,
  • сеча стає темнішою,
  • пожовтіння шкіри і білків очей.

Варто зауважити, що при гепатиті А не завжди проявляються абсолютно усі симптоми, вказані вище. Наприклад, у інфікованої людини може бути абсолютно нормальна температура тіла чи звичний колір сечі.

Симптоми гепатиту А значно частіше проявляються у дорослих, аніж у дітей. Більше того, у дітей до 6 років дуже часто відсутні будь-які симптоми гепатиту А, а жовтуха розвивається лише у 10%.

У дорослих симптоми проявляються у більш складній формі, а жовтуха з’являється у 70% випадків.

Іноді відбуваються рецидиви гепатиту А. Так, у людини, яка щойно одужала, знову з’являються симптоми хвороби. Проте після ще одного епізоду хвороби настає одужання.

Інкубаційний період гепатиту 14–35 днів.

Захворіти може кожен. Основні фактори ризику – це погані санітарні умови, відсутність очищеної води,  проживання з інфікованою людиною, сексуальні контакти з людиною, у якої гостра форма гепатиту А, поїздки в райони з високою епідемічністю.

Оскільки гепатит А найчастіше передається фекально-оральним шляхом, то перш за все вберегти від хвороби допоможе дотримання санітарних норм.

Профілактика гепатиту А включає:

  1. правила особистої гігієни

Обов`язково мийте руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету.

  1. споживання кип’яченої води

Перед вживанням кип’ятіть воду впродовж 10 хвилин, а потім дайте їх відстоятися.

  1. чисті фрукти і овочі

Ретельно мийте овочі та фрукти перед вживанням.

  1. відмову від самолікування

Лише лікар може підтвердити діагноз гепатиту А і надати рекомендації щодо лікування.

На сьогоднішній день також існує вакцина, яка може надати додатковий захист від гепатиту А.

 

 

Лікар-інфекціоніст поліклінічного відділення КНП «Полтавська ЦРКЛ» Олександра Бєлая.