Профілактика грипу.

Грип вважається найпоширенішим інфекційним захворюванням, і щорічно нагадує про себе в холодну пору року.

Кожен сезон грипують мільйони дорослих і дітей і в усьому світі, а 250-500 тис. захворілих помирають від ускладнень, свідчать дані ВООЗ.

Грип – це гостре респіраторне захворювання, викликане вірусами. Входить в групу ГРВІ та супроводжується ураженням дихальних шляхів і загальною інтоксикацією. Передається повітряно-крапельним шляхом.

Вірус грипу легко змінюється. Щорічно з’являються нові його штами, з якими імунна система населення світу ще не зустрічалася. Тому інфекція здатна охопити величезні маси населення в короткі терміни. Зараз відомо більше 2 тисяч варіантів вірусу груп A, B і С, включаючи гучні в останні роки «свинячий» і «пташиний». Ідеальними умовами для вірусів є низькі температури повітря при підвищеній вологості .

До інфекції сприйнятливі люди різного віку, особливо ті, у кого імунна система ослаблена. Зниженню імунітету і ослабленню захисних функцій організму сприяють переохолодження, стрес і нервові потрясіння, емоційне і фізичне перенапруження, зловживання алкоголем. Діти, літні, вагіні та люди, які мають хронічні хвороби, переносять захворювання найбільш важко.

Симптоми гриппу дуже схожі на симптоми інших ГРВІ, тому багато людей списують їх на застуду і не поспішають викликати лікаря. Однак при цьому захворюванні важливо якнайшвидше розпочати лікування.

На відміну від застуди, симптоми грипу, як правило, з’являються раптово. Хвороба заявляє про себе:

високою температурою

болем у суглобах і м’язах

загальною слабкістю

головним болем

сухим кашлем, болем в горлі, нежиттю

почервонінням шкіри; очі червоніють і запалюються.

У немовлят симптоми грипу нагадують бронхіт, пневмонію та інші інфекції дихальних шляхів. При цьому у маленької дитини може бути пронос, блювота, біль у животі.

Загальні рекомендації лікування грипу включають немедикаментозне лікування, прийом препаратів для полегшення симптомів і противірусних препаратів.

До немедикаментозних засобів лікування відносяться:

-дотримання постільного режиму (5 днів). Під час гострого періоду відмовтеся від читання, перегляду телевізора, роботи за комп’ютером, щоб не перевантажувати ослаблений хворобою організм.

-рясне тепле питво. Краще, щоб це були чай з лимоном, настій шипшини, чорної смородини, морс з журавлиною. Такі багаті вітаміном С напої, допоможуть вивести з організму токсини, утворені в результаті життєдіяльності вірусів.

Для зняття симптомів грипу застосовуються:

-нестероїдні протизапальні засоби (знижують температуру, зменшують біль). Нагадаємо, що знижувати температуру нижче 38 градусів не рекомендується. Виняток — маленькі діти і схильні до судом люди. При цьому категорично не можна збивати високу температуру у дитини аспірином. При вірусній інфекції він може викликати ускладнення — синдром Рейє, який проявляється епілептичним припадком і комою.

-краплі для носа

-полоскання горла дезінфікуючими розчинами (у тому числі, на рослинній основі)

-препарати від кашлю

Щорічна вакцинація — найдієвіший засіб для профілактики грипу. Вакцина не впливає негативно на імунітет людини, а зміцнює його і змушує працювати більш активно і продуктивно.Вакцини стимулюють вироблення антитіл до зараження вірусом. Вакцинація не забезпечує 100% захист від грипу, але допомагає знизити наслідки захворювання, зменшує ризик появи ускладнень і запобігає його активне поширення.

Вчасно зроблене щеплення від грипу, допоможе організму правильно реагувати на збудник хвороби і зробить його менш сприйнятливим.

Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів.

Стандартні препарати при попаданні в організм ідентифікують вірус за його білковій оболонці, а потім блокують його. Але головна проблема зі створенням ефективних лікарських засобів полягає в тому, що вірус видозмінюється кожен рік. А значить вакцина, створена в минулому році, не може правильно розпізнавати і зупиняти поширення вірусу прийдешнього сезону.

Цьогоріч в Україні доступні дві вакцини проти грипу: Ваксігрип Тетра» (виробник — «Санофі Пастер», Франція) і «Джісі Флю» («Грін Кросс Корпорейшн», Південна Корея) — обидві якісні та безпечні.

Вакцину «Ваксігрип Тетра» можна застосовувати для щеплення дітей віком від трьох років, а «Джісі Флю» — від шести місяців.

Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих щеплень та відсутня у національному календарю щеплень, тому вакцину можуть закуповувати за гроші місцевих бюджетів, підприємств або власним коштом громадян.

Запобігання грипу допоможе заощадити кошти: за різними оцінками, захворювання на ГРВІ, зокрема грип, коштує хворому від 420 до 2 800 грн залежно від його тяжкості, а для держави збиток становить 4 200–7 800 грн. Вартість вакцин складе від 200 грн до 300 грн.

Рішення про вакцинацію від грипу кожен повинен приймати індивідуально. Але є категорії людей, які знаходяться в групі ризику по даному захворюванню. Саме у них вірогідність розвитку ускладнень особливо висока.

Не можна розглядати вакцинацію в якості екстреної заходи захисту від вірусу. Але і сильно заздалегідь вводити препарат недоцільно. По-перше, з часом знижується кількість антитіл у крові через 6-12 місяців після щеплення імунітет вже не зможе протистояти інфекції. А по-друге, спрогнозувати, який саме штам може стати причиною пандемії – складно.

Вакцинуватися бажано до початку циркуляції вірусів грипу (у вересні-жовтні), щоби утворилися імунітет і достатня кількість захисних антитіл. Для цього потрібно приблизно два тижні.

Однак щеплення можна робити й пізніше, навіть якщо у вашому регіоні уже зафіксовано сезонні спалахи грипу.

Майбутнім мамам можна щепитися від небезпечного вірусу тільки у другому чи третьому триместрі вагітності. У тому випадку, якщо пік вірусних захворювань збігається з першим триместром, то необхідна консультація з гінекологом для зважування потенційних ризиків для здоров’я матері та плода.

Також вакцинацію від грипу протипоказане в наступних випадках:

  • наявність алергічної реакції на компоненти препарату – яєчний білок, антибіотики і консерванти.
  • прояв алергії після щеплення в попередні періоди.
  • гостра стадія захворювання або загострення хронічних хвороб, що проявляються підвищенням температури тіла.

Після щеплення можуть спостерігатися такі побічні реакції: невелика набряклість, болючість і почервоніння шкіри в місці введення препарату, незначне підвищення температури тіла, головний біль, нежить, спастичні відчуття в м’язах і блювота.

Незважаючи на можливість появи низки негативних наслідків, вакцинація від грипу підвищує опірність організму вірусу, полегшує перебіг хвороби і запобігає виникненню ускладнень.

Переваги вакцинації:

– ймовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень зменшується на 60%;

– ймовірність смертельних випадків зменшується на 80%;

– частота госпіталізацій зменшується приблизно на 50%.

Щоб пройти вакцинацію необхідно звернутись до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра

Лікар огляне вас, визначить, чи немає протипоказань, а також надасть поради щодо транспортування вакцини, адже вона вимагає збереження холодового ланцюга.

Протипоказання до вакцинації:

– гіперчутливість до будь-якої складової вакцини, а також до компонентів курячого м’яса чи курячого яй ця (вакцину отримують шляхом вирощування вірусів грипу в курячому яйці);

– пацієнти з лихоманкою або недостатньою вагою тіла;

– пацієнти з гострим, серйозним чи активним захворюванням серця, судин, нирок або печінки;

– пацієнти з гострим респіраторним захворюванням або іншими активними інфекційними захворюваннями;

– пацієнти у період одужання;

– пацієнти, у яких діагностовано імунодефіцитне захворювання.

Доставити вакцину до кабінету щеплень важливо без порушень холодового ланцюга. Інакше вакцина може втратити свої якості.

Деякі аптеки надають послугу безкоштовної доставки вакцини.

При перших проявах захворювання необхідно негайно звернуться до лікаря та не займайтеся самолікуванням.

Пам’ятайте, що хворий на грип або інші ГРВІ за один день можете заразити до 100 своїх колег чи випадкових перехожих.

І пам’ятайте, що нехтування хворобою, або самолікування може призвести до тяжкого перебігу хвороби, виникнення ускладнень, що значно погіршує прогноз лікування.

 

 

Лікар-інфекціоніст поліклінічного відділення КНП “Полтавська ЦРКЛ” Олександра Бєлая.