Вбережи себе від грипу!

В Україні по всіх регіонах збільшується кількість захворювань на грип. Нажаль вже зафіксовані летальні випадки. Найбільш уразливими для вірусу є вагітні жінки, діти, люди похилого віку і ті, хто має якісь хронічні захворювання. Ситуація серйозна, але приводів панікувати нема. Просто варто дотримуватися кількох нескладних порад.

Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями, але є значно більш небезпечним через можливі ускладнення. Наводимо прості поради які допоможуть зменшити загрозу вашому здоров’ю:

  1. Не ігноруйте різке підвищення температури Висока температура без кашлю і нежитю – те, що відрізняє грип від інших інфекційних захворювань. Тому якщо ви відчуваєте, що у вас піднялась температура — їдьте додому і негайно викликайте лікаря.
  2. Не займайтесь самолікуванням. Тільки медичний працівник вкришить які засоби є найбільш доцільними у вашому випадку.
  3. Не намагайтеся переходити захворювання. Чим більше ви уникаєте постільного режиму – тим важчими потім будуть ускладнення. Окрім того, такі спроби продемонструвати власний “героїзм” і прийти на роботу хворим наражають на небезпеку весь колектив, оскільки вірус грипу переважно передається повітряно-крапельним шляхом.
  4. Температура тіла, що не перевищує 38 градусів – це фізіологічний процес захисту організму, тому вживати жарознижуючі при показниках нижче не потрібно.
  5. Не виходьте з дому з незахищеними дихальними шляхами. Здебільшого вірус грипу потрапляє в організм через ніс. Тому перед виходом його потрібно змазати оксоліновою маззю чи вазеліном – це блокує клітинні рецептори, які чутливі до вірусів. Допоміжним засобом захисту може стати також медична маска.
  6. Не ігноруйте правила гігієни. Вірус грипу може передаватися контактним шляхом, тому після кожного повернення з вулиці потрібно ретельно мити руки. Можна також промити ніс фізрозчином.
  7. Не налягайте на цибулю та часник. Якщо вони вам смакують – їжте на здоров’я. Але суто як засіб профілактики вони не є ефективними.
  8. Не обмежуйтесь виключно народними засобами лікування. Трав’яні чаї та настоянки можуть полегшити симптоми, але на вірус грипу не вплинуть жодним чином.
  9. Не зловживайте антибіотиками. Антибіотики не створюють жодної протидії вірусам, оскільки призначені виключно для боротьби з бактеріальними інфекціями.
  10. Не ігноруйте тепле пиття. І не лише тепле. Під час грипу необхідно пити багато рідини.
  11. Не поспішайте виходити «у люди». Симптоми мають зникнути повністю, а організм має отримати шанс на відновлення після виснажливої боротьби із вірусом.

Шановні мешканці Полтавського району! В котре наголошуємо Вашу увагу! При перших ознаках респіраторного захворювання необхідно негайно звернутися до Вашого сімейного лікаря!

Не займайтеся самолікуванням! Це може мати негативні наслідки для Вашого здоров’я!

 

Лікар-інфекціоніст Полтавської центральної районної клінічної лікарні Олександра Бєлая