Переохолодження організму

Якщо організм втратить більше тепла, ніж виробляє, що відбувається зазвичай при довгому знаходженні в умовах зниженої температури і при високій вологості повітря, і при носінні одягу не по погоді і навіть просто тісного одягу або взуття – виникає переохолодження організму.

Ступеня переохолодження організму

Легкий ступінь переохолодження виникає, якщо температура тіла знижується до 32-34 градусів. Шкірні покриви здобувають бліде забарвлення, з’являються озноб, утруднення мови, “гусяча шкіра”. Артеріальний тиск залишається нормальним, якщо підвищується, то незначно. При легкому переохолодженні вже можливі обмороження різних ділянок тіла, 1-2 ступеня.

Середній ступінь переохолодження тягне за собою пониження температури тіла до 29-32 градусів. Пульс при цьому значно сповільнюється – до 50 ударів на хвилину. Шкіра стає синюшною, на дотик холодною. Кілька знижується артеріальний тиск, а дихання стає поверхневим і нечастим. Часто при переохолодженні середньої тяжкості нападає раптова сонливість. Дозволяти спати в таких умовах не можна категорично, тому що вироблення енергії під час сну знижується значно, людина в такому стані може загинути. При цій стадії переохолодження можливі обмороження 1-4 ступеня.

При важкого ступеня переохолодження температура тіла стає нижчою 31 градуса. Людина вже втрачає свідомість, пульс його сповільнюється до 36 биття в хвилину. Часто виникають судоми і блювота. Дихання стає зовсім рідкісним – до 3-4 на хвилину. Відбувається гостре кисневе голодування головного мозку. Обмороження при цьому ступені переохолодження дуже важкі, і якщо не надати негайну допомогу, настане задубіння і смерть.

Допомога має надаватися правильно, інакше можна принести шкоду потерпілому.

Перша допомога при переохолодженні.

Постраждалого потрібно помістити в тепле приміщення, зняти з нього промерзлу одяг і взуття, і зігріти, бажано у ванні з теплою водою, яку потрібно доводити до температури тіла (37 градусів) поступово, протягом 15 хвилин.

Після прийняття ванни розтерти тіло горілкою, до появи чутливості шкіри.

Добре укутати і для поліпшення кровообігу і заповнення в організмі тепла дати випити гарячого пиття – чаю, молока, киселю або морсу, але не кава і не алкоголь, сприяють різкому розширенню кровоносних судин, що загрожує їх розривами, внутрішніми крововиливами та порушення роботи серця.

Якщо стався нещасний випадок на водоймі, до ополонки потрібно не кидатися, ризикуючи провалиться самому, а обережно підповзати, простягаючи провалився людині палицю, довгий шарф або ремінь.

Знаходження в крижаній воді на стан людини відбивається вкрай негативно, а в результаті одночасно пережитого страху, надалі можливі тимчасові психічні порушення. Як найшвидше потерпілого потрібно доставити в тепле приміщення, де допомогти йому позбавитися від промоклій одягу і зігрітися.

При підозрі на глибоке переохолодження потрібно штучне дихання, зігрівання у ванні і терміновий виклик лікаря. Швидку допомогу необхідно викликати якщо:

  • при відігріванні відчувається посилюється біль, а пальці при цьому залишаються холодними і блідими;
  • на ділянках шкіри, які зазнали переохолодження, виникли міхури;
  • у потерпілого сповільнилося дихання, з’явилася сонливість і млявість, сильна дрож і сплутаність свідомості;
  • значна площа ділянки обмороження – перевищує площу долоні;
  • сильне переохолодження або обмороження сталося у дитини або літньої людини.

Зазвичай переохолодження організму безслідно не проходить, адже захисні сили організму від перенесеного стресу знижуються. При переохолодженні організму будь-якого ступеня тяжкості створюються сприятливі умови для прояву гострих респіраторних захворювань, розвиваються органічні зміни в головному мозку і судинах.

Але найсерйознішим наслідком переохолодження можна вважати відмороження частин тіла і кінцівок.

Вже краще постаратися попередити переохолодження, ніж страждати потім від його наслідків.

Профілактика переохолоджень

  1. У холодну морозну погоду потрібно одягатися багатошарово – між шарами одягу тепло утримується за рахунок повітря.
  2. Металеві прикраси на морозі носити не рекомендується, так як вони остигають швидше людського тіла, і виникає ризик переохолодження стикаємося ділянок шкіри.
  3. Зволожуючий крем, який використовується незадовго перед виходом на вулицю, збільшує ризик переохолодження і обмороження. Якщо морози середні, підійде жирна косметика для обличчя та рук. А при сильних морозах косметикою перед виходом на вулицю бажано не користуватися менш ніж за три години.
  4. Голодний шлунок не сприяє виробленню енергії, необхідної для боротьби з холодом.
  5. Алкоголь в крові сприяє переохолодженню, викликаючи велику втрату тепла, одночасно створюючи помилковий ефект зігрівання організму зсередини.
  6. Куріння на морозі робить більш уразливими кінцівки, тому що зменшує циркуляцію крові в ногах і руках.
  7. Як тільки кінцівки почали замерзати, негайно ж починайте рухати ними, не дозволяючи їм мерзнути, інакше переохолодження посилиться, і пізніше рухи стануть хворобливими і виявляться значні пошкодження шкіри.

8. Постійне загартовування організму попереджає його переохолодження, як і відмова від шкідливих звичок (куріння, алкоголь) і раціональне харчування.

 

Лікар-анестезіолог Полтавської центральної районної клінічної лікарні  Довгопол Г.О.