У 2017 році медикаменти стануть доступнішими для пацієнта

В Україні дужо гостро стоїть проблема доступності ліків для пересічного громадянина. Всім відомо, що незважаючи на задекларовану безоплатну медицину, переважну кількість лікарських засобів пацієнти купують за власні кошти. Нерідко вони самостійно обирають ліки, що не відповідають передбаченим схемам лікування. Як наслідок, неефективність терапії та безліч небажаних ефектів. А разом з недостатньою купівельною спроможністю населення, формується комплекс проблем, що негативно впливають на основні показники здоров’я населення (рівень захворюваності, інвалідності, смертності та інше). Саме для їх подолання стартує державний проект «Доступні ліки». Мета проекту – забезпечити максимальну кількість людей доступними та якісними ліками за мінімальною ціною або взагалі безкоштовно.

Основні складові реалізації проекту: створення системи регулювання цін на лікарські засоби та відшкодування вартості ліків (реімбурсація).

Для регулювання ціни ліків буде встановлено референтну ціну. Вона визначатиметься в залежності від цін на подібний лікарський засіб у 5 сусідніх країнах – Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії та Латвії. Крім того, ПДВ на лікарські засоби та медичні вироби зменшиться до 2-5%, а оптові та роздрібні націнки обмежаться у вигляді регресивних націнок. МОЗ встановить максимальну регресивну роздрібну торгівельну надбавку на продаж ліків на рівні 15%, яка буде зменшуватися разом з ростом ціни лікарського засобу та нараховується на референтну ціну з урахуванням всіх податків та зборів. Як результат, чим вища ціна на лікарський засіб, тим менша буде націнка на цей препарат.

Реімбурсація – повне або часткове відшкодування вартості препаратів. Ця практика для України не є новою – згадайте відшкодування на препарати від підвищеного артеріального тиску та інсуліни. Відшкодування вартості ліків визначатиметься Національним переліком основних лікарських засобів. У його склад входять рекомендовані Всесвітньої організацією охорони здоров’я 21 міжнародна непатентована назва для лікування серцево-судинних хвороб, бронхіальної астми та цукрового діабету ІІ типу. Пріоритет надано лікуванню цих хвороб, оскільки саме вони найбільше впливають на показники смертності населення та ефективно лікуються на амбулаторному етапі.

На сьогодні до переліку включені:

  • для ліку кування серцево-судинних захворювань:

Аміодарон (Amiodarone)

Амлодипін (Amlodipine)

Атенолол (Atenolol)

Верапаміл (Verapamil)

Гідрохлортіазид (Hydrochlorothiazide)

Спіронолактон (Spironolactone)

Фуросемід (Furosemide)

Дигоксин (Digoxin)

Еналаприл (Enalapril)

Ізосорбіду динітрат (Isosorbide dinitrate)

Карведілол (Carvedilol)

Клопідогрель (Clopidogrel)

Метопролол (Metoprolol)

Нітрогліцерин (Glyceryl trinitrate)

Симвастатин (Simvastatin)

Бісопролол (Bisoprolol)

  • для лікування бронхіальної астми:

Беклометазон (Beclometasone)

Будесонід (Budesonide)

Сальбутамол (Salbutamol)

  • для лікування цукрового діабету ІІ типу:

Метформін (Metformin)

Гліклазид (Gliclazide)

В житті це діятиме наступним чином:

– пацієнт звертається до лікаря;

– лікар прописує рецепт по міжнародній не патентованій назві, форму та дозу;

– пацієнт з рецептом прямує до аптеки;

– якщо ціна лікарського засобу в аптеці не перевищує мінімальну ціну в Україні та не перевищує встановлену МОЗ референтну ціну, пацієнт отримує лікарський засіб безоплатно (повна реімбурсація).

– якщо ціна лікарського засобу в аптеці перевищує мінімальну ціну в Україні, однак є нижчою чим середня ціна, пацієнт отримує відшкодування коштів, витрачених на придбання лікарського засобу, в розмірі мінімальної ціни лікарського засобу в Україні (часткова реімбурсація);

– якщо ціна лікарського засобу в аптеці перевищує середню ціну, пацієнт не отримує жодного відшкодування придбання лікарського засобу (без реімбурсації).

Практичну реалізацію проекту планується розпочати з 1 квітня 2017 року.

На ВЕБ-сайтах Міністерства охорони здоров’я України (www.moz.gov.ua) та Департаменту охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації (www.uoz.gov.ua) Ви зможете постійно відслідковувати останню інформацію з цього питання.

 

Головний лікар Полтавської центральної районної клінічної лікарні Мехедько О.А.