Безкровна хірургія.

Можливо, ви вже чули такий термін – лапароскопічна хірургія. Її називають ” щадною”, ” малотравматичною”, ” безкровною”, “хірургією XXI століття”. Що це за методика і чим вона відрізняється від традиційних відкритих хірургічних методик, коли людині на операційному столі роблять величезний розріз, який потрібний тільки для того, щоб дістатися до ураженого органу? Що слідує після звичайної відкритої операції, теж зрозуміло: небезпека післяопераційних ускладнень, тривалий період відновлення, больовий синдром, величезний шрам, що залишається для людини як постійне нагадування про перенесені страждання. Можливо, знайомство з сучасними хірургічними методиками змінить усе ваше життя, позбавивши від тяжкого страху перед необхідною операцією.

На сучасному етапі не існує протиріччя між лапароскопічними і відкритими операціями. При зародженні лапароскопічної хірургії лапароскопісти, які по суті є в першу чергу діагностами, а не хірургами, стали робити операції, вважаючи це лапароскопічною технікою. Це не зовсім так. Хірургія піднялася на черговий ступінь і зажадала фахівців, що володіють як відкритими, так і закритими методиками. Протиставляти ці способи хірургічного лікування не можна. Сучасний хірург повинен володіти усіма методиками проведення операцій. Сьогодні це є ідеальним, а завтра – необхідним поєднанням навичок для кваліфікованого хірурга.

Зараз це не питання моди : вже доведено, що лапароскопічні операції при багатьох захворюваннях набагато вигідніші, і в першу чергу для пацієнта. Вони малотравматичні, дозволяють людині в короткі терміни встати з ліжка, повернутися до нормального життя, відновити працездатність, вони дають найменший відсоток ускладнень в післяопераційному періоді, під час операції відсутня або мінімальна крововтрата, середні терміни перебування в стаціонарі після лапароскопічної операції складають від 2-5 діб.

У чому, власне, переваги лапароскопічних операцій? Операція робиться через проколи, хірурги не працюють руками усередині черевної порожнини, а маніпулюють над людиною. Усередині черевної порожнини знаходяться тільки кінчики тонких інструментів, сама операція проходить під контролем відеосистеми, проектуючої зображення на монітор. Хірург робить операцію, дивлячись на монітор зі збільшенням до 40 разів, не стикаючись безпосередньо з черевною порожниною. Немає розрізу, а значить і немає небезпеки нагноєння рани, утворення гриж, немає больового синдрому, немає величезного шва, що приносить якщо не фізичні, то як мінімум моральні страждання.

У лапароскопічних операціях існують так звані “золоті стандарти” – операції, які робляться із вже встановленим високим відсотком позитивних результатів, при яких зведені до мінімуму усі можливі ускладнення і є стабільний позитивний результат.

Одним з таких “золотих стандартів” для лапароскопічної хірургії на сьогодні являється холецистектомія – видалення жовчного міхура при лікуванні жовчно-кам’яної хвороби, у тому числі її ускладнених форм, наприклад, за наявності об’ємних каменів в загальній жовчній протоці (холедохолітіаз), при механічній жовтяниці, гострому гнійному запаленні жовчного міхура і так далі. Ще один “золотий стандарт” – лікування гриж пахової локалізації, гриж діафрагми (лапароскопічна герниопластика). Фахівці гінекологічного відділення виконують малоінвазивні втручання при міомах матки, при кістах яєчників та запальних хворобах додатків, при ендометріозі жіночих статевих органів та неплідді, виконують органозберігаючі (без видалення маткової труби) операції при позаматковій вагітності». Техніка операції відпрацьована, і в нашій клініці після лапароскопічного втручання близько 80 % хворих виписуються третього дня після операції! Плати менше – лікуйся краще!

Новим пріоритетним напрямом в лапароскопії можна назвати виконання одночасних (поєднаних) операцій – операцій, які робляться “за один прийом”. Приміром, людина страждає жовчнокам’яною хворобою і у нього грижа стравохідного отвору діафрагми. Дві операції, два наркози, два стреси, подвійні фінансові і соціальні витрати… За один прийом, через одні і ті ж проколи, або з невеликим додатковим проколом робляться дві операції одномоментно, при одному наркозі. Хворий виписується в ті ж терміни, що і після однієї операції, але виходить з лікарні, позбавившись від двох серйозних захворювань відразу. Так само можуть поєднуватися втручання з приводу захворювань жовчовивідної системи, при гінекологічних захворюваннях. Економиться все, і передусім здоров’я пацієнта.

При виборі клініки, а кінець кінцем, при виборі хірурга, якому Ви хочете довірити своє здоров’я, вирішальним аргументом має бути кваліфікація і досвід фахівця. Техніка лапароскопічних операцій широко відома, питання полягає тільки в тому, наскільки досвід хірурга дозволяє робити стабільно добре ті або інші маніпуляції. Звичайно, переважним є досвід проведення не десятків, не сотень, а тисяч операцій. Саме такий спільний досвід мають фахівці хірургічного і гінекологічних відділень лікарні та науковці «Української медичної стоматологічної академії». До речі, саме завдяки підтримці керівництва стоматологічної академії, в нашій лікарні, одній з перших на території області, з’явилося обладнання для проведення таких оперативних втручань.

Досвід роботи, впродовж тривалого часу, дозволяє досягати прекрасних результатів, оскільки відбувається своєрідне зрощення кваліфікованих лікарів в щось більше – в єдиний організм, працюючий чітко і злагоджено.

 

 

Автори:

Лікар-хірург першої категорії

 хірургічного відділення ПЦРКЛ

Олександр Момот

Доцент кафедри акушерства та гінекології №1 УМСА

Віталій Мартиненко