Охорона здоров’я Полтавської області: здобутки у 2016 році та плани на 2017 рік

Медична громадськість Полтавської області під час засідання підсумкової колегії Департаменту охорони здоров’я ОДА підбила підсумки своєї діяльності за минулий рік та визначила завдання на 2017-й.

У роботі зібрання взяли участь фахівці Департаменту охорони здоров’я,ректор ВДНЗУ «Українська медична стоматологічна академія», професор В’ячеслав Ждан, голова обкому профспілки працівників охорони здоров’я України Олександр Кувічка та голова Громадської ради при Полтавській облдержадміністрації Володимир Голуб.

Заступник директора Департаменту охорони здоров’я Юрій Курилко детально проаналізував показники діяльності медичної галузі області за 2016 рік. Зокрема,станом на 1 січня 2017 року заклади охорони здоров’я Полтавщини профінансовано по консолідованому бюджету на 98% до планового показника, в тому числі для надання первинної медико-санітарної допомоги – на 96%, вторинного рівня – на 100%, спеціалізованої допомоги третинного рівня – на 99%. У 2016 році здійснено реконструкцію та капітальні ремонти кількох лікувально-профілактичних закладів та закуплено сучасне медичне обладнання.

У комплексі перетворень у галузі охорони здоров’я на головному місці, які і раніше, перебуває первинна ланка надання медико-санітарної допомоги. Це єдиний шлях максимально наблизити медицину до мешканців і надати їм якісну медичну допомогу. Відсоток населення,охопленого наглядом сімейних лікарів у 2016 році зріс на 7% і становить 97,8%. Нові завдання виникли з формуванням об’єднаних територіальних громад.

На підставі аналізу індикаторів забезпечення потреб Центрів ПМСД в основних видах оснащення, було відмічено, що у 2016 році укомплектованість амбулаторій збільшилась на 5% і становить 59%. На 1,8% збільшилась забезпеченість транспортом і становить 62,7%, на 4,6% зросла забезпеченість комп’ютерною технікою і складає 38,4%.

У поточному році буде продовжено роботу щодо посилення кадрового потенціалу,підключення Центрів ПМСД, амбулаторій та ФАПів до мережі Інтернет. Завдяки реалізації в області субпроекту «Запровадження інноваційної моделі системи надання послуг хворим на гіпертензію у Полтавській області» Проекту Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» заплановано доукомплектування Центрів ПМСД медичним обладнанням, інструментарієм та виробами медичного призначення. Таким чином, вирішення першочергових організаційних питань надання первинної медико-санітарної допомоги призведе до позитивної динаміки показників здоров’я населення.

Удосконалення надання стаціонарної медичної допомоги спрямовано на зменшення середнього терміну перебування хворого в стаціонарі, більш ефективного використання наявних ресурсів. Для цього в області продовжується оптимізація ліжкового фонду на підставі аналізу ефективності його використання. Проводиться планування такої роботи і за типами закладів – лікарень інтенсивного, планового лікування, відновного лікування та хоспісів. При цьому прогнозується не лише кількість ліжок, а й кількість необхідних посад медичних працівників з урахуванням планового їх навантаження.

З метою удосконалення надання вторинної медичної допомоги населенню розроблено проекти чотирьох госпітальних округів в області (східного, західного, північного та південного). Для кожного госпітального округу проведено розрахунки кількості прикріпленого населення, ліжкового фонду, кількості госпіталізацій, пологів, операцій (стаціонарних і амбулаторних) та радіусу обслуговування. Попередньо заплановано в округах створити 4 лікарні інтенсивного лікування другого рівня, 3 лікарні інтенсивного лікування першого рівня, 25 лікарень планового лікування, 2 дитячі лікарні інтенсивного лікування та 3 лікарні відновного лікування.

Головні фахівці Департаменту охорони здоров’я та головні лікарі закладів охорони здоров’я поділилися власним досвідом роботи в сучасних умовах та планами на майбутнє.

Підводячи підсумки засідання колегії, директор Департаменту охорони здоров’я Віктор Петрович відмітив,що минулий рік в охороні здоров’я області, як держави в цілому, став роком прийняття важливих рішень щодо проведення радикальних змін, продовження реформ та здійснення фундаментальних змін у медичній галузі. Для досягнення очікуваних результатів будь-яких реформ необхідний певний проміжок часу, коли затрачені зусилля будуть мати певну віддачу. Пройдено тільки частину дороги, але будь-яка справа має бути доведеною до логічного завершення. Необхідно перебороти труднощі та досягти мети, яка дозволить забезпечити якісно новий рівень надання медичної допомоги, продовжити реформи і в подальшому побудувати якісно нову систему охорони здоров’я.

Основні завдання медичної галузі Полтавщини на 2017 рік було детально визначено у рішенні підсумкової колегії.

 

За матеріалами сайту ДОЗ Полтавської ОДА