14 червня відзначається Всесвітній день донора.

Всесвітній день донора відзначається з 2004 року з ініціативи міжнародних організацій, що закликають до добровільної та безкоштовної здачі крові, – Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Міжнародної федерації Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародною федерацією організацій донорів крові та Міжнародного товариства по переливанню крові. Дата 14 червня приурочена до дня народження австрійського лікаря та імунолога Карла Ландштейнера (1868-1943), удостоєного у 1930 році Нобелівської премії з фізіології і медицини за відкриття груп крові у людини.

Перший випадок у всьому світі переливання крові було зроблено в 1818 році в Англії.

Свято “Всесвітній день донора відзначається в 192 країнах світу. Можна з упевненістю говорити про те, що він є особливим і відрізняється від інших. Він був створений для того, аби ми не забували про величезної значущості донорів крові.

Важливо знати, що далеко не кожна людина може стати донором крові. Природно, перш ніж приймати кров, людину потрібно перевірити його на наявність різних захворювань. Інакше, хворому донорська кров не тільки не допоможе, але ще й посилить ситуацію, заразивши його, наприклад, СНІД. Найбезпечнішими донорами є люди, які здають кров на регулярній основі. Донором може стати здорова людина віком від 18 років. При цьому він повинен важити не менше 50 кг і мати тиск не нижче 100 на 80. Попередньо необхідно пройти медичне обстеження.

Доросла людина може втратити до літра крові без небезпеки для свого життя. Одна доза донорської крові становить усього 450 грамів крові. Така кількість крові організм людини здатний відновити дуже швидко. Потрібно відзначити, що таке кровопускання навіть корисно. Воно стимулює роботу ендокринної та імунної систем організму.

Пам’ятайте! Кожен може врятувати людське життя.