Петро Порошенко: Нам необхідна медична реформа, а з професійної громади медиків вийдуть найактивніші агенти змін системи охорони здоров’я.

Президент Петро Порошенко наголошує на важливості нових рішень для зміни в цілому системи охорони здоров’я в Україні. «Нові рішення потрібні і для системи охорони здоров’я в цілому. Адже здоров’я нації прямо залежить від стану медицини. Не думаю, що нам треба переконувати один одного, що глибока медична реформа потрібна», – сказав Глава держави на урочистому заході з нагоди Дня медичного працівника.

За словами Петра Порошенка, система охорони здоров’я, що успадкована від СРСР і штучно зберігалась всі ці роки, є абсолютно непристосованою до нових соціальних і економічних реалій. «Нам зараз негайно потрібні принципові зміни. Переконаний, що саме з професійної громади медиків вийдуть найактивніші агенти змін, адже ніхто краще за вас не бачить всі недоліки і неефективність нинішньої системи», – підкреслив він.

Президент нагадав, що основні контури цієї реформи запропоновані. Уряд розглянув ці пропозиції, вніс на розгляд Національної ради реформ, де відбулась дуже принципова і ретельна дискусія. Він також подякував робочій групі народних депутатів, які доопрацювали відповідний законопроект для розгляду у Верховній Раді. За його словами, під час підготовки проекту в ньому були враховані основні зауваження і побажання, висловлені на Нацраді реформ. «Зараз ми маємо кардинально інший проект, дуже ґрунтовний. І голосування у першому читанні за нього народними депутатами свідчить про те, що ми на правильному шляху», – додав Петро Порошенко.

Президент закликав представників професійного медичного середовища не залишатись байдужими, дуже уважно вивчити всі пропозиції, щоб до другого читання у проекті закону була вже досконала медична реформа, яка в короткий термін дозволить кардинально змінити ситуацію у медичній галузі.

«Головна ідея – добитися, щоб якість і доступність медичної допомоги спиралися на реальний економічний зміст, створити надійні фінансові гарантії для пацієнта і надійні фінансові гарантії для лікаря. Реформа має дати лікареві можливість фахово і творчо працювати, отримувати належну винагороду за свою роботу», – підкреслив Петро Порошенко. Він назвав неприпустимою кількість претендентів на вступ у медичні вузи, яка є нині. «Впевнений в тому, що ми престиж лікарської професії значно піднімемо», – підкреслив Президент.

За його словами, пацієнту мають бути гарантовані якісні послуги і невід’ємною частиною реформи має стати реформа медичної допомоги на селі. Президент зазначив, що 30% українських пацієнтів сьогодні проживає у сільській місцевості і рівень медичної допомоги там є неприпустимим. «Я вже дав доручення підготувати відповідний законопроект і запропоную розглянути його Верховній Раді як невідкладний. Ми маємо запропонувати для українського села сучасні рішення, що спираються на модерні телекомунікаційні технології консультування і лікування», – сказав він і додав, що пріоритетом має бути забезпечення медичним транспортом, що разом з будівництвом доріг, дозволить значно покращити медичне забезпечення мешканців українського села.

Петро Порошенко зазначив, що напередодні професійного свята, є дуже добра нагода нагадати всій країні про результати роботи лікарів: про точні діагнози, правильні схеми лікування, унікальні операції, які щороку рятують тисячі і тисячі людей, попри ту ситуацію, в якій опинилась медицина, брак фінансування.

«Особливо приємно, що сьогодні в залі присутні представники нового покоління медицини – кращі відмінники навчання, молоді спеціалісти, майбутні лікарі, медсестри, фельдшери, які роблять перші кроки в обраній професії. Вам починати професійний шлях в новій реформованій системі», – звернувся до присутніх Президент.

Глава держави побажав молодому поколінню лікарів достойно примножувати славу української медицини. «Я переконаний, що ви впишете свої імена поруч з іменами Богомольця, Шалімова, Амосова, Стражеска. Ці імена відомі будь-якому українцю, і нам всім є ким пишатися», – зазначив він.

Президент також зауважив, що День медичного працівника – одне з небагатьох свят, про яке знають і пам’ятають не лише лікарі, а далеко поза межами професійного середовища, адже від їх роботи залежить здоров’я і життя кожного з нас.

 

 

За матеріалами сайту МОЗ України.