Інсульт – не вирок!

Скільки надій розбивається, скільки планів марнується, коли в когось у родині трапляється інсульт. Інсульт – це судинна катастрофа, що трапляється несподівано і може зруйнувати життя не тільки хворого, але і його родини. Внаслідок порушення мозкового кровообігу в хворого можуть раптово з’явитись слабкість і/або порушення чутливості однієї половини тіла (обличчя, рука, нога), розлади мовлення та/або розуміння мови, обмеження поля зору, нестерпний головний біль, втрата рівноваги, запаморочення, нудота та блювання.

Інсульт належить до невідкладних станів, і від того, якими будуть дії протягом перших годин і днів від початку захворювання, залежить подальша доля хворого, а нерідко – і його життя. При появі ознак інсульту не слід чекати, поки вони самі минуть, не їхати до поліклініки, а негайно викликати карету швидкої медичної допомоги

Інсульт – це дуже складне і небезпечне захворювання, підсумком якого може стати інвалідність або навіть смерть. Але як би не був він небезпечний, це все ж не вирок.

За допомогою завзятості, грамотної реабілітації, допомоги лікарів і родичів можна подолати наслідки і відновитися навіть після такого недуги, як інсульт. Суть захворювання полягає в порушенні кровопостачання в головному мозку, підсумком чого може стати часткова паралізація хворого. І, на думку лікарів, якомога швидші заходи з відновлення та реабілітації можуть повернути втрачені сили і можливості. У комплексі заходів щодо повернення колишніх можливостей чільну роль відіграють спеціальні вправи для відновлення після інсульту. Варто зауважити, що будь-яка рухова активність і фізичні вправи після інсульту будуть тільки на благо. Це покращує кровопостачання, прискорює відновні функції організму і обмін речовин. Неможливо після інсульту повернутися до нормальної життєдіяльності тільки за допомогою лікарських препаратів. Саме тому лікарі рекомендують в найкоротші терміни після нещастя починати вправи з реабілітації. Але навіть настільки добру справу необхідно починати тільки після вказівок лікаря, саме він повинен визначити, які навантаження допустимі для хворого і який спрямованості вони повинні бути. Вкрай важливо враховувати ступінь ураження рухових функцій потерпілого для визначення рівня впливу на організм. В ідеалі всі вправи необхідно проводити під наглядом медичного працівника, але це може бути і родич, а після часткового відновлення від наслідків інсульту хворий може займатися і самостійно.

Раніше інсульт дійсно розцінювався як вирок. Сьогодні ми реально розуміємо, що це стан, який можна і потрібно лікувати. Активніше і адекватне лікування пацієнта передбачає кращий вихід його з цього стану, менше інвалідизація, більш ранні терміни відновлення. Успішно працюють логопедична та нейропсихологічна служби. Для нас сьогодні стало абсолютно нормальним явищем, коли після інсульту у хворого відновлюється мова, людина починає заново ходити та отримує можливість самообслуговування. При цьому не варто забувати, що, незважаючи на наші зусилля, нажаль частина хворих все-таки від інсультів гине.

Є й хірургічні можливості, нейрохірурги успішно їх використовують. Так у відділенні інтервенційної радіології Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М.В. Скліфосовського проводиться хірургічна корекція порушень мозкового кровообігу. Відділення розраховане на 15 ліжок, з блоком інтенсивної терапії на 3 ліжка, який оснащений необхідним сучасним обладнанням для надання інтенсивної терапії хворим, як в доопераційному, так і в післяопераційному періоді.

Зараз про інсульти ми говоримо більше все-таки з райдужними перспективами, ніж з негативом. Більше схиляємося в позитивну сторону. Однозначно! Вже те, що існує спеціальна програма, є система надання допомоги, працює величезна кількість фахівців в цьому напрямку – це вже само по собі принципово відрізняється від того, що було ще кілька років тому. Якщо додаються такі колосальні зусилля, то результат обов’язково буде.

 

Матеріали підготувала завідувач неврологічним відділенням Полтавської центральної районної клінічної лікарні Олена Федоточкіна.