Імунопрофілактика – шлях до здорового життя.

Вакцинація – найефективніший спосіб захисту Вашої дитини від інфекційних захворювань. На введену вакцину імунна система реагує виробляючи імунітет проти інфекції, таким чином формує у дитини захист проти хвороби. Слід враховувати, що імунітет проти інфекційних захворювань на все життя гарантований після перенесених лише деяких хвороб, наприклад: кору, паротиту, краснухи.

Інфекційні хвороби дуже небезпечні, можуть викликати різні ускладнення, інвалідність, деякі навіть смерть. Дитина, яка не отримала профілактичні щеплення наражається на великий ризик захворіти та отримати ускладнення. У випадку інфікування вакцинація запобігає тяжкому перебігу захворювання та його ускладненням. Ніщо не може захистити дитину від керованих інфекцій краще за вакцинацію, альтернатив вакцинації немає.

Грудне вигодовування є дуже важливим для здоров’я дитини, але воно не здатне захистити її від інфекцій, проти яких проводиться вакцинація. Імунітет матері не завжди здатен захистити дитину від інфекційних захворювань та їх тяжкого перебігу, саме тому і проводиться вакцинація, яка покликана захистити новонародженого з перших годин життя.

Щороку завдяки профілактичним щепленням у світі вдається зберегти близько 2,5 млн. дитячих життів. Вакцинація попереджує розповсюдження інфекційних захворювань.

При проведенні специфічної імунопрофілактики дитина отримує захист від десяти інфекцій: гепатиту В, туберкульозу, дифтерії, кашлюку, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи, паротиту.

Вакцинація проти більшості інфекцій проводиться у віці до півтора років. Дитину слід захистити від інфекцій до того, як вона почне контактувати з іншими дітьми у дитячому садочку або на дитячому майданчику.

Реакція на вакцину – це зміна стану здоров’я дитини, пов’язана з властивостями самої вакцини, тобто її компонентами (консервантом, стабілізатором, ад’ювантом , збудником хвороби).

Не всі зміни у стані дитини після вакцинації є реакція на вакцину. Частіше порушення здоров’я пов’язані із захворюваннями, що збіглись у часі в період після вакцинації. При погіршенні стану дитини після вакцинації необхідно терміново звернутись до сімейного лікаря. Наявність протипоказів до щеплень визначається індивідуально для кожної дитини.

Перед проведенням щеплення сімейний лікар, педіатр проводить медичний огляд дитини, вимірює температуру тіла, заповнює медичну документацію, якщо дитина здорова заповнюється інформована згода та оцінка стану здоров’я дитини одним із батьків або іншим законним представником дитини на проведення щеплення. В разі наявності протипоказів щеплення відтерміновується.

 

Завідуюча педіатричним  відділенням Полтавської центральної районної клінічної лікарні Юлія Денисенко.