Здолаємо проблему !

20 жовтня – Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози. Захворіти на рак молочної залози може будь-яка жінка, однак ризик захворіти на цей недуг суттєво відрізняється у різних жінок. Не позбавлені цього ризику і чоловіки, проте понад 99% всіх пацієнтів з раком молочної залози – жінки.

Фактори, що підвищують ризик захворювання, наступні: вік понад 40 років; спадкова схильність; пізня менопауза; ранній початок місячних (до 12 років); пізні перші пологи (у віці понад 30 років) або їх відсутність; переривання вагітності; фіброзно-кістозна мастопатія; ожиріння; паління. Як і у всьому світі, захворюваність на рак молочної залози в Україні зростає – в середньому на 1-2% за рік. В даний час у структурі онкопатології жінок рак молочної залози займає одне з перших місць. Приблизно кожні 30 хвилин в країні виявляється новий випадок захворювання. Щорічно це грізне захворювання забирає майже 7,5 тис. життів.

На жаль, саме пізнє виявлення патології є однією з головних причин того, що в Україні зростання захворюваності супроводжується високим рівнем смертності. Рак молочної залози діагностується в запущених стадіях у чверті українських пацієнток, і половина з них помирає вже впродовж першого року після виявлення.

Не останню роль в пізньому зверненні до лікарів грає непоінформованість суспільства про справжній стан проблеми раку молочної залози, неконтрольований державою стихійний розквіт самореклами «народних цілителів», некомпетентних і, зазвичай, непорядних людей, а не лікарів-професіоналів. Через неправильне лікування хворі втрачають дорогоцінний час, а хвороба набирає обертів.

Необхідно зазначити, що середня тривалість нормального життя хворих на рак молочної залози після встановлення діагнозу на початкових стадіях понад 25 років. Тобто, прогноз захворювання залежить від того, наскільки своєчасно вдалося діагностувати хворобу.

Профілактика раку молочної залози, одного з найпоширеніших нині серед жінок онкологічних захворювань, є необхідним заходом. Займатися цим потрібно, починаючи з молодих років, оскільки хвороба може розвиватися не тільки в жінок похилого віку, а й у зовсім молодих дівчат.

Профілактика раку молочної залози полягає насамперед у ранньому виявленні ущільнень, а також у дотриманні нормального фізіологічного ритму життя жінки (вагітність, годування) із скороченням до мінімуму кількості абортів.

В діагностиці раку молочної залози важливе значення мають систематичні самостійні обстеження і профілактичні лікарські огляди. Особливо ефективна у діагностуванні цієї хвороби мамографія – рентгенівський метод дослідження молочних залоз. Статистика стверджує, що більшість випадків раннього виявлення раку є випадковими й пов’язані лише з проходженням профілактичного огляду. Рідко коли жінка сама приходить до лікаря на ранній стадії захворювання.

Ефективним є і регулярний самоогляд, це коли жінка самостійно проводить нескладний огляд молочних залоз, а якщо виникають підозри звертається до медичного фахівця.

Жінки від 20 до 40 років не рідше одного разу на рік повинні проходити профілактичні огляди у сімейного лікаря чи гінеколога і бажано кожен місяць проводити самоогляд. Від 40 до 50 років потрібно щорічно проходити мамографію і щомісяця самостійно обстежувати молочні залози.

Своєчасне виявлення проблем з молочними залозами може зіграти вирішальну роль у подальшому житті людини, оскільки навіть доброякісні онкологічні пухлини можуть викликати незворотні процеси в організмі. Чим ефективніша профілактика, тим менше вірогідності захворіти на рак грудей. І чим раніше виявлена хвороба – тим ефективніше буде її лікування.

Доведено, що онкологічні ураження молочних залоз частіше зустрічається у жінок, у яких немає регулярної сексуального життя, а також, коли перші пологи припадають на вік після 28 років.

Другим способом, зменшити ризик розвитку онкологічних захворювань, є годування дитини грудьми певний час після пологів. Короткий або, навпаки, занадто довгий період грудного вигодовування дитини може зашкодити стану здоров’я жінки. Справа в тому, що гормональний фон при короткому вигодовуванні залишається тривалий час нестійким, а при надто тривалій лактації менструальний цикл довго не може відновитися. Статистика стверджує, що у жінок, які вигодували двох дітей грудьми, ризик розвитку раку молочних залоз знижений у два рази.

Профілактика раку молочної залози включає в себе також і здоровий спосіб життя. Активні заняття спортом, прогулянки на свіжому повітрі допоможуть продовжити молодість, зберегти хорошу фізичну форму і захистять від раку.

Здоровий спосіб життя передбачає також відмову від алкоголю та паління. Для профілактики всіх форм ракових пухлин потрібно не допускати ожиріння і розвитку цукрового діабету та патологій тканин печінки. Взагалі, щоб не було гормональних пухлин у залозах, потрібно спостерігати за станом власної ендокринної системи, рівнем статевих гормонів.

Профілактика раку молочних залоз включає в себе і нормалізацію емоційного стану, оскільки стреси є найсильнішим каталізатором негативних процесів у організмі людини.

Шановні жінки! Знайдіть можливість та приділіть час для збереження власного здоров’я! Відвідайте Вашого сімейного лікаря або фахівця акушера-гінеколога. Попередити захворювання завжди легше ніж потім бороти недуг.

 

Лікар-онколог Полтавської центральної районної клінічної лікарні А.М. Котова