У Полтавському обласному клінічному онкологічному диспансері Тиждень відкритих дверей

20 жовтня – Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози. Відзначення Всеукраїнського дня зумовлене сумною статистикою: нині хвороба посідає перше місце в структурі онкологічних захворювань жіночого населення нашої держави. Щороку діагностується 16 тис. випадків, кожну годину виявляють два нових випадки цього захворювання і кожну годину помирає одна українка із цим діагнозом. Головна причина – пізня діагностика хвороби.

Кожна жінка, яка має бажання та піклується про своє здоров’я, має можливість під час Тижня відкритих дверей, без направлення сімейного лікаря, звернутися за консультацією та обстеженням до фахівців диспансеру. Можливо, нерішучих жінок прийти до лікаря надихнуть люблячі чоловіки, батьки або сини.

Цього дня медики разом з представницями неурядових організацій «Надія є!» та «У гармонії з життям» та журналістами зібралися аби обмінятися думками щодо важливості профілактики і раннього виявлення недуги та розвіяти міф про приреченість хворих.

Як сказав директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак: «Виявлений на ранніх стадіях рак молочної залози виліковний приблизно у 94% випадків. Якщо ми виявляємо на 1-й стадії, маємо 95% успіху. На 2-й стадії маємо 80% успіху і так далі. Отже, варто пам’ятати, що рак молочної залози – не вирок, а хвороба, яку лікують і перемагають!».

На Полтавщині щороку через рак молочної залози передчасно йдуть із життя близько 300 жінок, говорить головний лікар обласного онкологічного диспансеру Орест Вовк та наводить цифри: «На початок жовтня цього року на диспансерному обліку в нашому закладі перебуває майже 6 тисяч хворих на рак молочної залози. На сьогоднішній день вперше в житті встановлено діагноз «злоякісне новоутворення молочної залози» у 352 жінок».

Зав. диспансерним відділенням обласного онкологічного диспансеру Артем Айкян наголосив, що не лише у Тиждень відкритих дверей, до них мають можливість звернутися небайдужі до свого здоров’я жінки, але й у будь-який час.

Лікарі-онкологи та акушер-гінекологи, серед яких і головний акушер-гінеколог Департаменту охорони здоров’я Людмила Іванова, радять систематично відвідувати лікаря, а надто, якщо у родині вже були випадки онкологічних захворювань. Вона нагадала про роль визначення та знання самою жінкою свого генетичного статусу.

Завдяки систематичним самообстеженням жінкою своїх молочних залоз можна виявити захворювання на ранній стадії, коли воно піддається ефективному лікуванню. Самодіагностика разом із клінічним обстеженням і скринінгом – три умови для своєчасного розпізнавання недуги.

На жаль, рак у 95% випадків не турбує жінку на ранній стадії, тому за відсутності болю, на хворобу вона зазвичай не звертає уваги. Проте, аби попередити виникнення хвороби, для кожної жінки дуже важливим є проведення самообстеження.

Це свого часу допомогло успішно подолати хворобу керівниці ГО «Надія є!» Ніні Петренко. Вона поділилася своєю історією: «Я сама медик, і під час самообстеження виявила у себе пухлину, звернулася до лікарів диспансеру. Страшний діагноз я почула напередодні жіночого свята – 8 Березня 2000 року. Психологічно було дуже важко, було складно це зрозуміти. Вже 31-го числа мене прооперували. Далі була радіотерапія, вибір протезування, реабілітація, звикання жити по-новому. Мені дуже допомогла підтримка близьких».

Тепер Ніна Олександрівна сама допомагає жінкам, які стикнулися з цим випробуванням, очолюючи організацію «Надія є!». До складу організації входять біля 30-ти жінок, які бажають підтримати інших у складний для них час, підказати що робити, надихнути власним прикладом.

Тому йшлося про потребу розширення психологічної та реабілітаційної допомоги для жінок з діагнозом «рак молочної залози».

У ході жвавого обговорення, було досягнуто домовленості: хоч скільки б писали про онкологічні хвороби, не можна переоцінити нагальність їх профілактики, ранньої діагностики та своєчасного лікування.

Здоровий спосіб життя, систематичне самообстеження жінкою молочної залози, а також рання діагностика й доступ до якісної та своєчасної допомоги є головними у боротьби проти раку молочної залози.

Довідково. Ви у зоні ризику, якщо:

– у вашій родині у когось був рак грудної залози (ризик збільшується у 2-3 рази);

– у вас рано почалось статеве дозрівання (менархе);

– у вас пізно розпочалась менопауза;

– ви пізно народили першу дитину і/або не годували її грудьми (грудне вигодовування має захисний ефект);

– ви користуєтесь протизаплідними пігулками (вживаєте пероральні контрацептиви);
– ви проходили курс замісної гормональної терапії;

– зловживаєте алкоголем;

– маєте надмірну вагу;

– фізично неактивні.

Наявність цих факторів не означає, що у вас обов’язково з’явиться рак грудей. Так само, як і їх відсутність не гарантує захисту від хвороби. Всебічний контроль раку включає профілактику, раннє виявлення, діагностику та лікування, реабілітацію та паліативну допомогу.

 

За матеріалами сайту ДОЗ Полтавської облдержадміністрації.