Чому потрібно вакцинуватися проти грипу.

На дворі осінь і знову майже у кожного з нас виникають питання: «Чи потрібно вакцинуватися від грипу?» та «Наскільки ефективне і безпечне це щеплення?».

Період з середини осені до початку весни традиційно вважається сезоном підвищеної захворюваності на респіраторні вірусні інфекції та грип. Тому саме в цей період особливо важливо допомогти своєму організму протистояти вірусам. Існує багато народних засобів, наукових методів профілактики і лікування грипу та лікарських засобів покликаних вирішити цю проблему. Але за висновками експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, основним засобом попередження грипу та зниження шкоди від епідемій є вакцинація.

Результати наукових досліджень підтверджують, що щеплення проти грипу знижує ризик захворіти майже вдвічі. А якщо ви все ж таки «підхопили вірус», то перебіг захворювання буде легше.

Завдяки системній вакцинації (коли щеплення проводиться групам населення, які є найбільш уразливими до розвитку захворювання і його можливих ускладнень) кількість летальних випадків скорочується майже в два рази.

Згідно з висновками ВООЗ, до груп ризику належать:

  • медичні працівники;
  • жінки в 2-му – 3-му триместрах вагітності (за рекомендацією лікаря);
  • люди з хронічними захворюваннями (дихальної системи, серцево-судинні та інші);
  • люди похилого віку;
  • діти від 6 місяців до 5 років;
  • люди з ослабленим імунітетом.

Крім того, рекомендується щепитися тим хто переніс хіміотерапію; працює або навчається в великих колективах; часто перебуває в місцях великого скупчення людей.

Грип – одне з найбільш заразних захворювань і вакцинація проти нього буде корисна кожній людині за відсутності протипоказів.

Зазвичай щеплення роблять приблизно за місяць до розпалу захворювання – в жовтні-листопаді. Тоді за час до початку можливої епідемії формується стійкий імунітет до вірусів грипу.

Але треба пам’ятати, що окремим категоріям людей проводити вакцинацію не можна. Вакцину від грипу не можна вводити тим, хто страждає алергією на речовини, що входять до її складу або має патологію, перебіг якої може погіршитись при щепленні.

Убезпечте себе і своїх близьких! Зверніться до свого лікуючого лікаря і вакцинуйтесь від грипу!