Чи можна зупинити ВІЛ ?

«Чума ХХ-ого сторіччя», а тепер і ХХІ-ого, саме так називають епідемію ВІЛ-інфекції. За більш ніж 30-річну історію хвороби ВІЛ уразив мільйони людей, а масштаби поширення вірусу імунодефіциту набули глобального характеру і становлять загрозу розвитку більшості країн світу. На жаль не є виключенням і Україна. За оцінками експертів UNAIDS, близько 1% населення України інфіковані. Проте загальновизнаним є факт, що офіційні дані не відображають реальний масштаб епідемії, зокрема, дійсної кількості інфікованих людей. Вони лише надають інформацію про осіб, які були обстежені на наявність ВІЛ. Значно більша кількість можуть бути інфікованими, але не знати про свій ВІЛ-статус. З 1987 року реєструються випадки інфікування ВІЛ і в Полтавському районі.

У травні 1988 року Всесвітня організація охорони здоров’я прийняла резолюцію, в якій 1 грудня офіційно оголошено Всесвітнім днем боротьби зі ВІЛ/СНІДом. Підкреслюючи тим самим, яку загрозу людству несе ця хвороба. Головна мета його проведення – привернути максимальну увагу до проблеми. У цей день по всьому світову проводяться масштабні просвітницькі заходи, поширюється можлива інформація про ВІЛ, організовуються безкоштовні обстеження для бажаючих.

На сьогодні ВІЛ-інфекція вражає найбільш працездатну і репродуктивно-активну частину населення. Основна кількість ВІЛ-інфікованих зареєстрована у віковій групі 25-49 років, що дуже скоро може погіршити і так не прості демографічну і соціально-економічну ситуації.

Важливо пам’ятати, що передача ВІЛ здійснюється наступними механізмами: статевим, через кров та вертикальним (від інфікованої вагітної до дитини). Джерелом ВІЛ-інфекції є інфікована людина, яка знаходиться в будь-якій стадії хвороби, в тому числі, і в період інкубації. Вірус імунодефіциту людини може знаходитися у всіх біологічних рідинах. Однак вміст вірусних часток в біологічних рідинах неоднаковий, що і визначає їх відмінне епідеміологічне значення. У крові, спермі, вагінальному секреті, грудному молоці ВІЛ-інфікованих знаходиться достатня кількість вірусу для інфікування сторонньої особи, а от слина, сльози, сеча не несуть жодної небезпеки для оточуючих.

Особливість перебігу ВІЛ полягає в тому, що це захворювання може роками не проявлятись клінічними симптомами. Для цього недуга немає «авторитетів», кожен має дотримуватись певних правил для унеможливлення зараження. Але ж все одно не зайвим буде періодично проходити обстеження.

Всі бажаючі можуть звернутися до нашого закладу та пройти безкоштовне обстеження на ВІЛ-інфекцію, отримати необхідну консультацію.

 

Лікар-інфекціоніст поліклінічного відділення Полтавської центральної районної клінічної лікарні Олександа Бєлая.