Місячник боротьби із захворюванням на туберкульоз.

Щорічно, 24 березня відзначається  Всесвітній  день боротьби проти туберкульозу. Саме в цей день  у 1882 році німецький вчений Роберт Кох зробив доповідь  «Етіологія туберкульозу», в якому представив переконливі дані про відкриття ним  збудника туберкульозу. Паличка Коха була відкрита в 1862 році. За це відкриття Р. Коху була вручена Нобелівська премія в галузі медицини. Але тільки в 1993 році Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила день  її відкриття (24 березня) —  Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом, а саму хворобу глобальним лихом.

Оскільки за критеріями ВООЗ — якщо кількість хворих перевищує 0,5% від загальної кількості населення, — в Україні зафіксована епідемія  цієї недуги.

З нагоди відзначення цієї  невтішної дати, Всеукраїнського дня боротьби проти туберкульозу, — по всій нашій країні, також і у  Полтавському районі триває «Місячник боротьби із захворюванням на туберкульоз»,  який розпочався з 01 березня  та продовжиться по 31 березня.

У Полтавському районі за останні роки спостерігається тенденція щодо росту основних показників захворюваності на туберкульоз. Так, за 2017 рік  зареєстровано ще 39 хворих, які отримують  лікування протитуберкульозною терапією.

Електронний реєстр хворих на туберкульоз дозволив вдосконалити  систему реєстрації хворих на туберкульоз, забезпечити своєчасність встановлення діагнозу та призначення лікування. На сьогодні в реєстр внесено інформацію про хворих на туберкульоз, що перебувають на обліку в лікувально-профілактичних закладах Полтавського району та пацієнтів, які прибули із зони антитерористичної операції.

В Полтавському районі з 2015 року впроваджено амбулаторну модель медичної допомоги хворим на туберкульоз –  організація «стаціонарів на дому», контроль фахівців первинної медико-санітарної допомоги за своєчасним та непереривним прийомом ліків хворими, що значно впливає на  результат одужання, але, на жаль, не на результат ризику захворювання.

Декілька факторів ризику роблять людей більш вразливими до туберкульозних інфекцій. Найчастіше зараження відбувається повітряно-крапельним або повітряно-пиловим шляхом. Найбільшу вірогідність захворіти має людина, у якої під час «зустрічі» з мікобактерією туберкульозу знижений імунітет. Причиною ж ослаблення імунітету може бути перевтома, погане або нераціональне харчування, стрес. Наявність інших захворювань, що призводять до порушення роботи імунної системи людини ( до туберкульозу особливо схильні ВІЛ-інфіковані, хворі виразковою хворобою шлунку та дванадцятипалої кишки, цукровим діабетом, тривале вживання гормональних препаратів), споживання токсичних продуктів (куріння, алкоголь, наркотики), крім того високий  ризик захворіти мають діти, бо їх імунна система ще не сформувалася та люди похилого віку через вікове послаблення імунітету, люди, які знаходяться у постійному контакті з хворими на «відкриту» форму туберкульозу.

Згідно із Законом України «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз» дітям безкоштовно проводяться обов’язкові профілактичні щеплення згідно календаря профілактичних щеплень Дані досліджень доводять, що таке щеплення дає досить тривалий та надійний імунітет, але, на жаль,  не дає 100% захисту від захворювання.

Тож існує лише одна можливість, а саме якнайшвидше виявлення та лікування хворих на туберкульоз. Відповідно до Закону України «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз» від 05.07.01 р. – на весь період лікування хворого на туберкульоз за ним зберігаеться місце роботи. Крім того, згідно сучасних програм лікування, термін перебування у лікарні значно скорочено, деякі форми туберкульозу лікуються  амбулаторно, а на певних стадіях лікування можливе перебування пацієнта вдома.

В Полтавськiй ЦРКЛ та амбулаторіях загальної практики сімейної  медицини Полтавського  району чекають Вас на обстеження, як протягом «місячника» так і в будь-який час  роботи лiкарнi та амбулаторій. Пам’ятайте: Вчасно розпочате лікування є запорукою його успіху.

На туберкульоз може захворіти будь-хто.

Туберкульоз має прихований перебіг на початку.

Якщо Ви більше 2-3 тижнів почуваєтеся погано, відчуваєте слабкість, маєте кашель та підвищену пітливість, особливо в ночі, негайно зверніться до лікаря за місцем проживання.

Обстеження займає небагато часу, безболісне та безпечне. Лікування туберкульозу в Україні безкоштовне.

Інфікувати іншу людину може тільки хворий з так званою «відкритою» формою туберкульозу, коли разом з мокротинням збудник туберкульозу виділяється у повітря. Всі інші форми туберкульозу безпечні для оточуючих.

Лікування туберкульозу тривале та має  проводитись під наглядом фахівця.

Якщо лікування почато на ранніх стадіях захворювання, воно менш тривале та більш ефективне.

 

Лікар-фтизіатр Полтавської центральної районної клінічної лікарні Лариса Миколаївна Твердохліб.