Медична реформа крокує вперед.

З прийняттям Верховною Радою Закону України від 19.10.2017 року №2168-VІІІ «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» в нашій державі стартувала кардинальна медична реформа. Міністерством охорони здоров’я України розроблений комплекс директивних документів та проводяться аналітичні заходи для практичної реалізації реформи.

Вже прийнято наступні нормативні акти:

  • Порядок надання первинної медичної допомоги;
  • Порядок вибору лікаря, що надає первинну медичну допомогу;
  • Порядок формування спроможних мереж;
  • Положення про систему безперервного професійного розвитку фахівців у сфері охорони здоров’я;
  • Порядок здійснення єдиного державного кваліфікаційного іспиту для здобувачів освітнього ступеня магістра за спеціальностями галуз знань «Охорона здоров’я».

Проведено міжнародне моніторингове дослідження якості вищої медичної освіти.

Як бачимо кількість фахових напрямків, які охоплює медична реформа постійно зростає. Поетапно формується комплекс змін, що охоплює всі складові системи охорони здоров’я.

Вже розпочато практичну реалізацію перетворень в частині змін первинної медичної ланки. З 2 квітня стартував перший етап реформування фінансування охорони здоров’я – кампанія з вибору лікаря. Пацієнти самостійно можуть обрати свого особистого лікаря (сімейного лікаря, терапевта або педіатра). Важливо, що пацієнти можуть вибирати лікаря в будь-якому медичному закладі. Підписати з ним декларацію та закласти підґрунтя для подальшого зрозумілого і ефективного (в частині надання якісних послуг однією стороною та формування відповідального ставлення до власного здоров’я іншою стороною) спілкування.

Кінцевого терміну підписання декларації немає. Але є певні обмеження кількості людей, що може обслуговувати лікар. Так для лікаря-педіатра це кількість складає 900 дітей, для сімейного лікаря – 1800, лікаря-терапевта – до 2000 осіб.

Всі декларації заповнюються в єдиній медичній інформаційній системі «Електронне здоров’я», яка знаходиться на серверах дата-центру та забезпечена комплексом захисту інформації і пройшла атестацію у ДССЗЗІ. Декларація – це форма заяви, якою пацієнт повідомляє, що він обрам саме цього лікаря. Пацієнтам дається право обирати лікаря незалежно від місця своєї реєстрації. А в разі незадоволення його роботою обрати собі іншого лікаря первинки, знову ж таки шляхом заповнення декларації в електронній системі.

Одним з важливих чинників впровадження медичної реформи є електронна система охорони здоров’я. Адже для того щоб підписати договір з Національною службою здоров’я України, заклад охорони здоров’я має бути зареєстрований у цій системі. Саме через систему «Електронне здоров’я» держава визначатиме, скільки пацієнтів підписали декларацію з кожним лікарем і, відповідно, який обсяг фінансування буде отримано за новим механізмом.

Національна служба здоров’я України буде оплачувати ведення лікарем кожного закріпленого пацієнта. Пацієнт отримає гарантовані державою безоплатні медичні послуги. Так буде реалізовуватись закладений у реформі принцип «гроші ідуть за пацієнтом».