Чорнобиль – не має минулого….

Чорнобильська трагедія – це сумний урок для  людства. Сама масштабна техногенна катастрофа сталася 26 квітня 1986 року на 4-му блоці Чорнобильської атомної електростанції в невеликому містечку Прип’ять. Незчисленна кількість смертельно небезпечних радіоактивних продуктів з’явилися в повітрі. В деяких містах рівень радіаційного забруднення в тисячі разів перевищив стандартний фон радіації, стало зрозуміло, що місце зриву тут буде другий світ – земля, де неможна сіяти, ріки в яких неможна купатися та ловити рибу, і будинки в котрих неможливо жити.

Аварія на ІV енергоблоці ядерного реактора сталася 26 квітня 1986 року. При випробуванні турбогенератора стався вибух, і мирний атом перестав бути таким. Необхідно було в короткі терміни погасити пожежу на ядерному реакторі і не допустити розповсюдженню радіоактивних продуктів горіння з опадами на територію. Пожежа на станції продовжувалася майже два тижні, більше 190 тон радіоактивних відходів горіння були викинуті в атмосферу.

Всього понад 800 тисяч громадян бувшого Радянського Союзу приймали участь в ліквідації Чорнобильської аварії в період з 1986 – 1990 років, ліквідуючи наслідки зриву та зведенні рятуючого укриття «Саркофаг».

Приймати участь в ліквідації наслідків аварії і мешканці нашого району. Всі потерпілі внаслідок аварії на ЧАЕС знаходяться на диспансерному обліку в Полтавській центральній районній клінічній лікарні, із них ліквідатори – 271, евакуйовані – 17; переселенці – 198; ІV група обліку – 7.

Всім їм надається посильна медична допомога в плані оздоровлення, обстеження, санаторно-курортного лікування, медикаментозного забезпечення, зубопротезування.

Ведеться тісна співпраця з районним відділом соціального захисту населення.

Минає 32 роки і ми згадуємо про страшну трагедію, котра залишила сумний слід на календарі. Ми безмірно вдячні тим людям, котрі стали ліквідаторами страшної трагедії в історії України і пожертвували особистим здоров’ям, а деякі і життям на благо спасіння цілої держави – України.

 

Лікар відповідальний за обслуговування чорнобильного контингенту Полтавської центральної районної клінічної лікарні Бобир Т.І.