Новий етап.

Спеціалісти хірургічного відділення Полтавської центральної районної клінічної лікарні постійно рухаються у напрямку удосконалення методик лікування, освоюють нові технології, в тому числі малоінвазивні лапароскопічні втручання.

Частою причиною звернень хворих за медичною допомогою до лікувального медиків, є скарги на печію, відчуття кислого присмаку в роті, важкість та дискомфорт у верхніх відділах живота. Пацієнти із перерахованими скаргами вимушені тривалий час приймати велику кількість препаратів, постійно дотримуватися дієти, але скарги зникнувши на короткий термін швидко повертаються і погіршують якість життя. Дуже часто причиною цих проблем може бути гастроезофагальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ), або грижа стравохідного отвору діафрагми.

Розглянемо більш детально, що ж таке ГЕРХ. Гастроезофагальна рефлексна хвороба (ГЕРХ) – це хронічне, рецидивуюче захворювання з розвитком характерних симптомів, таких як: печія, відрижка, біль при ковтанні, утруднення проходження їжі по стравоходу. Клінічна картина ГЕРХ проявляється досить типово, але часто потребує диференційної діагностики з іншими діагнозами, адже, наприклад, характерна для даної патології, загрудинна біль може бути схожою на біль при стенокардії. Хворих турбує постійна печія, особливо при нахилі тулуба, положенні лежачи, після прийому їжі, відчуття «комка» та важкості проходження їжі по стравоходу, відрижка, яка виникає внаслідок зворотного надходження їжі із шлунку до стравоходу. Що призводить до значного погіршення якості життя, симптоми викликають постійний дискомфорт, потребують контролю рухів та режиму харчування, частого вживання медикаментозних препаратів, які, як правило, знижують лише симптоми, не усувають саму причину даної патології. Часто причиною ГЕРХ являється не лише слабкість сфінктера, а й кила стравохідного отвору діафрагми, внаслідок чого відбувається зміщення шлунка та інших органів з черевної в грудну порожнину в результаті розширеного стравохідного отвору діафрагми. В даному випадку симптоматика набуває більш вираженого характеру, навіть може порушувати функцію дихання, впливати на роботу серця, що призводить інколи до загрози життю.

Важливо знати, що дана патологія, найчастіше, потребує не симптоматичного лікування медикаментозними препаратами, які лише знижують симптоми, а радикального вирішення даної проблеми за допомогою хірургічної корекції. На даний час у всьому світі прийнято усувати саму причину ГЕРХ, а не знижувати симптоми ліками. Найбільш ефективним та сучасним методом лікування є оперативне, а саме фундоплікація – це операція, яка полягає в зміцненні стравохідно-шлункового сфінктера, внаслідок чого стінки шлунка обертаються та укріплюються навколо стравоходу, чим зміцнюється сам сфінктер, що запобігає зворотному надходженню їжі до стравоходу. При грижі стравохідного отвору діафрагми перед фундоплікацією проводиться вилучення зміщених органів з грудної порожнини в черевну та ушивання отвору діафрагми для зменшення стравохідного отвору.

На сучасному етапі дана операція виконується за допомогою відеолапароскопічних технологій, що має цілу низку переваг. Для пацієнта післяопераційний період проходе з меншою кількістю проблем. Період стаціонарного лікування складає в середньому лише 3-5 днів. Після операції значно покращується якість життя, симптоми які постійно турбували пацієнтів зникають через короткий термін. Тобто за допомогою відеолапароскопічної апаратури, через декілька розрізів 5-10 мм у передній черевній стінці спеціальними інструментами виконуються дана операція, травматизація тканин мінімальна.

Отже, пацієнти із даними скаргами, обов’язково повинні повноцінно обстежуватися та у разі встановлення вищеперерахованої патології звертатися до хірурга для вирішення найбільш оптимальної тактики подальшого лікування.

В хірургічному відділенні Полтавської центральної районної клінічної лікарні впроваджуються еталонні світові методики в лікуванні різноманітної патології, в тому числі ГЕРХ і гриж стравохідного отвору діафрагми лапароскопічними методами. Лише за кілька днів людину можливо позбавити проблеми, яка турбувала її багато років.

 

Заступник головного лікаря з медичної частини Полтавської центральної районної клінічної лікарні Олександр Волошин.