Ботулізм.

Ботулізм (з лат. Botulus – ковбаса) – це гостре токсико-інфекційне захворювання, яке зумовлює токсин Clostridium botulinum.

Від людини до людини захворювання не передається. При ботулізмі на організм діє не сама паличка ботулізму, а токсини, які вона виділяє. В оточенні людини вона зустрічається всюди – на землі, на предметах побуту, на руках, може бути в кишечнику здорових людей, а також тварин.

Особливість в тому, що при наявності кисню вона не може синтезувати токсини – переходить у споровую форму і чекає зручного моменту. Як тільки створюються анаеробні умови – без доступу кисню – проростає і починає виробляти найсильнішу з усіх відомих природну отрута. Токсин ботулізму в 400 тис. разів сильніший за отруту гримучої змії. Токсин не просто отрута – це біологічна зброя. Щоб заразитися ботулізмом, досить дуже малої дози: 1 мг ботулотоксину може вбити 2 млн. осіб.

В Україні найчастіше стає причиною захворювання риба, яку після вилову довго зберігають і перевозять при плюсових температурах, а потім відправляють в’ялити. За цей час в кишечнику неживої риби і формуються саме ті анаеробні умови, при яких може вироблятися ботулотоксин. Єдиний спосіб – термічна обробка продуктів, які гіпотетично можуть містити ботулотоксин. Адже це стосується не тільки риби, це може бути в будь-яких консервах, де створюються анаеробні умови. В’ялену рибу не можна піддати теплообробці, тому краще від неї відмовитися. Потрібно розуміти, що якість продукції цілком на совісті виробників і тих, хто її продає. У такій ситуації ми зобов’язані уважно стежити за вибором продуктів і таким чином самі себе захищати.

За минулий 2017 рік в Україні було зареєстровано 49 випадків захворювання на ботулізм, із яких 33 пов’язані з вживанням рибної продукції,  5 людей померли.

При установці діагнозу ботулізм, правець або дифтерія – допомога повинна бути надана в найближчі півгодини, максимум – 2 години. Оскільки сироватка нейтралізує тільки той токсин, що циркулює в крові. А та його доза, яка потрапила в тканини, продовжує свою патогенну дію. Тому кожна хвилина зволікання – дуже небезпечна для хворого. Чим швидше надійшла допомога, тим більше шансів на одужання.

Найголовнішою у профілактиці захворювання на ботулізм є населення щодо необхідності ретельного дотримання технології та правил домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, приготування м’яса та риби. Особливо ця тема актуальна в літній період, коли населення традиційно проводить консервування овочів та фруктів.

В домашніх умовах найбільш безпечним способом консервування є соління та маринування продуктів харчування з достатнім використанням солі та оцту згідно з технологією виробництва продукції. Загальним правилом для соління та маринування є їх виробництво в негерметичній тарі, що сприяє уникненню анаеробних умов, які необхідні для розвитку мікроорганізмів. Перед використанням домашні консерви слід кип’ятити не менше 30 хвилин, ця обробка руйнує токсин ботулізму і попереджує захворювання.

В жодному разі не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо залізна банка (кришка скляної банки) роздута чи деформована.

Не слід купувати кров’яну і ліверну ковбасу, солену рибу, буженину, шинку, консервовані гриби та інші продукти у випадкових осіб. Також радимо ретельно вибирати продукти, які запаковані під вакуумом. А саме, пересвідчитись в наявності необхідних супровідних документів, звернути увагу на маркування із зазначенням виробника, терміни придатності та умови зберігання.

 

Лікар-інфекціоніст Полтавської центральної районної клінічної лікарні Олександра Бєлая.