Пам’ятайте про небезпеку.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом вперше проголосили 1-го грудня 1988 року. Всесвітньою організацію охорони здоров’я після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров’я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширенню обміну інформацією по ВІЛ/СНІЛу.

З часу виявлення першого випадку ВІЛ-інфекції в Україні в 1987 і станом на 01.10.2018 офіційно зареєстровано в Полтавській області 6971 випадків ВІЛ-інфекції серед громадян України, у тому числі 2615випадки захворювання на СНІД та 1201 випадків смерті від захворювань, зумовлених СНІДом.

Тільки за 2018 рік в Полтавському районі вперше виявлено 16 ВІЛ-інфікованих, серед них 4 хворі на СНІД, 7 дітей, народжених від ВІЛ-інфікованих матерів.

В останні роки відмічається зростання кількості ВІЛ-інфікованих осіб, виявлених через наявність клінічних ознак хвороби. Найбільш поширеним СНІД-індікаторним захворюванням, як і раніше, залишається туберкульоз.

Загальна кількість в Полтавському районі ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 01.10.2018 становить 251, серед них 85 хворі на СНІД, 17 дітей, народжених від ВІЛ-інфікованих, серед них 3 з підтвердженим статусом.

Серед офіційно зареєстрованих більше 70% складають особи репродуктивного та працездатного віку від 20 до 40 років.

Продовжує домінувати статевий шлях інфікування. Зростання гетеро-сексуального шляху передачі та кількості ВІЛ-інфікованих жінок дітородного віку спричинило поступове збільшення кількості дітей, народжених ВІЛ-інфікованими мамами.

Всі шляхи передачі добре відомі незахищений ( без презервативів ) секс, контакт кров-кров (спільне використання шприців, голок та іншого ін’єкційного обладнання), переливання крові, використання обладнання для пірсингу та тату, від матері до дитини ( під час вагітності і пологів, годування грудним молоком).

Ліки від СНІДу називаються антиретровірусною терапією. Вони не здатні повністю знищити ВІЛ, але можуть призупинити його розмноження. Період, коли лікування стає необхідним, у різних людей суттєво відрізняється. Визначити його можна після консультації з лікарем.

Але не зважаючи на це, СНІД залишається серйозною проблемою для України, оскільки все ще не можливо забезпечити доступ до антиретровірусної  терапії усім хворим і наявне нині лікування, на жаль, лише подовжує термін хвороби, але не виліковує її.

З метою розширення можливості доступу різних категорій населення до системи добровільного консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію/СНІД в кожному районному центрі відкрито кабінет «Довіри». Такий кабінет функціонує і в Полтавській ЦРКЛ на базі кабінету інфекційних захворювань.

Інформація про хворого є конфіденційною і охороняється відповідним законом України.

Надання консультативних, психологічних, соціальних, юридичних та медичних послуг, з метою зменшення ризику уразливості до інфікування ВІЛ, проводиться на базі обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом, обласних клінічних наркологічного, шкірно-венерологічного, протитуберкульозного диспансерів, закладів служби крові, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, а також громадською організацією Благодійної Асоціації «Світло надії».

Необхідно, щоб громадськість усвідомила, що ВІЛ- позитивні люди мають право повноцінним життям в суспільстві.

Пам’ятайте, що ВІЛ-інфекція не передається:

  • через повітря,
  • укусом комах або тварин,
  • через рукотискання, обійми чи перебування в товаристві інфікованої людини,
  • через споживання їжі приготованої ВІЛ-інфікованою людиною,
  • при плаванні в басейнах

 

 

Лікар кабінету «Довіра» Полтавської центральної районної клінічної лікарні Олександра Бєлая