Захисти себе від вірусу.

З початком осені українці все частіше хворіють на грип на ГРВІ.

Грип вважається найпоширенішим інфекційним захворюванням, і щорічно нагадує про себе в холодну пору року.

Симптоми грипу дуже схожі на симптоми інших ГРВІ, тому багато людей списують їх на застуду і не поспішають викликати лікаря. Однак при цьому захворюванні важливо якнайшвидше розпочати лікування. Точна діагностика проводиться за результатами лабораторних досліджень, а на практиці діагноз ставиться на підставі даних про захворюваність ГРВІ в конкретний період часу.

На відміну від застуди, симптоми грипу, як правило, з’являються раптово. Хвороба заявляє про себе:

Високою температурою

Болем у суглобах і м’язах

Загальною слабкістю

Головним болем

Сухим кашлем, болем в горлі, нежиттю

Почервонінням шкіри; очі червоніють і запалюються.

Якщо відчули перші ознаки хвороби необхідно:

  1. Звернутися до лікаря. Пам’ятайте, що в кожного можуть бути індивідуальні прояви хвороби і за ними можуть ховатися й інші хвороби або алергії.
  2. Обмежити відвідування людних місць. Плануючи йти на роботу чи ще кудись, відчуваючи ознаки хвороби, ви наражаєте не тільки себе, а й оточуючих на небезпеку.

Навіть із незначними проявами ГРВІ людина є потенційно небезпечною, з епідемічної сторони, особливо для вагітних, дітей і людей з важкими захворюваннями (наприклад, серцево-судинної системи, дихальної системи, імунологічними проблемами або онкологічними захворюваннями). Саме у цих людей гострі респіраторні інфекції, грип можуть викликати досить важкі ускладнення.

Залишайтесь вдома 24 години після останнього періоду гарячки.

  1. При контакті з здоровими людьми одягайте медичну маску, щоб захистити оточуючих. Використання захисних масок є ефективним лише при короткотривалому їх застосуванні. Час дії захисної маски – 2 години. Після цього її потрібно змінити, щоб не накопичувались частинки видихуваного нами повітря, в яких можуть міститися віруси та бактерії.
  2. Провітрюйте приміщення не менше двох разів на добу; підтримуйте температуру в приміщенні 18-20°С.
  3. Дотримуйтесь ліжкового режиму.
  4. Промивання носових ходів соляними розчинами 5 разів на добу. Промивання ротової порожнини і горла антисептичними розчинами, розсмоктування антисептичних засобів для ротової порожнини та горла.
  5. Контролюйте температуру не менше двох разів на добу та при погіршенні стану. При температурі вище за 38°С варто прийняти жарознижувальні засоби та охолодити делікатно себе фізичними методами (провітрювати приміщення, вживати воду кімнатної температури, вбратися у легкий одяг).
  6. Слід приділити значну увагу питному режиму людини. Пийте чим побільше чистої негазованої води, компоту, теплого неміцного чаю. Ефективне наводнення допоможе швидше й ефективніше впоратися з виведенням вірусів та інших шкідливих мікроорганізмів із вашого організму.

Однак якщо стан хворого погіршується, викликайте швидку, адже життя людини може опинитися під загрозою. Якщо ви бачите, що обличчя людини стало дуже блідим чи з’явилось посиніння, їй важко дихати, температура не спадає впродовж довгого часу, хворий багато блює – їй потрібна госпіталізація. Також серед «важких» симптомів – порушення свідомості (надмірна сонливість чи збудженість), біль у грудній клітці, поява домішок крові у мокроті, показники артеріального тиску нижче норм

На сьогодні доведений ефективний спосіб протистояти грипу це – вакцинація. В звичайних умовах вакциновані від грипу ним не хворіють. У випадках епідемії, коли вірусу довкола надто багато, вакциновані в окремих випадках можуть отримати хіба легку форму хвороби з незначними ознаками ГРВІ і без ускладнень, можливих після важкої форми грипу.

Крім вакцинації, варто також вести здоровий спосіб життя і дотримуватися простих порад, щоб уникнути хвороби:

  1. Уникайте близького контакту з людьми, в яких застуда, нежить або кашель. Якщо захворіли ви, то тримайте дистанцію з іншими людьми, щоб вберегти їх від хвороби.
  2. Прикривайте серветкою ніс та рот під час кашлю та чхання – це знизить ймовірність передачі інфекції іншим.
  3. Часто мийте руки, це допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спрей для рук на спиртовій основі.
  4. Намагайтеся не торкатися обличчя, адже на руках є дуже багато мікробів. А торкаючись руками обличчя, ви збільшуєте шанси мікробів потрапити в організм через очі, рот та ніс.
  5. Провітрюйте та дезінфікуйте приміщення та поверхні до яких часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий.
  6. Привчіть себе до корисних звичок. Будьте фізично активними, уникайте стресу, висипайтеся, пийте багато води та харчуйтеся поживною їжею.

 

Лікар-інфекціоніст Полтавської центральної районної клінічної лікарні Олександра Бєлая.