Меланома шкіри.

Меланома відноситься до числа найбільш злоякісних пухлин за рахунок швидкого росту, бурхливого метастазування лімфогенним та гематогенним шляхами. Частіше всього (87-90%) меланома вражає шкіру. Рідше (7-8%) вона виникає у сітчастій оболонці ока і біля 1% вона буває у прямій кишці та інших внутрішніх органах. Частота захворюваності на меланому серед населення постійно збільшується. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку в світі реєструється понад 200000 випадків захворювань на меланому шкіри і близько 6500 спричинених нею смертей.

Часом смертність від меланоми в Україні складає ледь не 95%, тоді як у Європі – лише 5%. Такий сумний показник зумовлений аж ніяк не відсутністю методів лікування, а несвоєчасним діагностуванням меланоми. В Полтавському районі за 2018 рік зареєстровано 33 випадків раку шкіри та 4 випадки захворювання на меланому.

Хворіють на меланому люди у будь-якому віці. Частіше вона виникає у осіб віком 40 – 60 років (53,7%). Меланома у дітей до 14 років виникає дуже рідко, найбільш злоякісно протікає у осіб юнацького та першого зрілого періодів.

На шкірі меланома виникає в усіх частинах тіла людини, але найбільш часто локалізується на кінцівках і складає 50% усіх локалізацій. Дещо рідше вона зустрічається на тулубі,де частота її сягає 36-38%. Найбільш рідко вона буває на голові та шиї і складає 10-12% випадків.

Причини виникнення меланоми дуже суперечливі та недостатньо встановлені. Відомі фактори, що впливають на появу даної патології, та захворювання,що можуть стати підґрунтям появи процесу. Значну роль у виникненні меланоми відіграє раса людини. У рас з малою пігментацією шкіри частота первинної меланоми у 3-4 рази більша,ніж серед сильно пігментованих людей. Підвищена пігментація пов’язана з варіабельністю меланоми та вмістом меланіна у шкірі. Частота виникнення меланоми ще залежить і від індивідуальної пігментації. Найменша частина її зустрічається у осіб з темним волоссям, оливковою або смуглявою шкірою, карими очима. Доведено, що рудий колір волосся підвищує імовірність виникнення меланоми у 3 рази.

У 50-70% випадків меланома шкіри виникає з пігментної родимої плями (невуса). Клінічно злоякісна меланома виглядає як щільний пухлинний вузлик інтенсивно чорного,аспідного кольору,іноді з блакитним відтінком. Рідше зустрічаються так звані безпігментні меланоми рожевого кольору, позбавлені пігменту вузлики. Розміри пухлини різні від 0,5 до 2-3 см в діаметрі. Нерідко пухлина має ерозовану поверхню,що кровоточить, і ущільнену підставу. Наявності таких явних ознак досить, щоб встановити діагноз простим оглядом. Однак у ранніх стадіях злоякісна меланома виглядає більш безневинно і потрібен значний досвід для того, щоб відрізнити її від доброякісного пігментного невуса. Будь-які зміни невуса – збільшення, зміна кольору, виразка,кровоточивість – вимагають негайного хірургічного втручання. Краще провести більш радикальне лікування у випадку доброякісного невусу, ніж,недооцінивши картини, неправильно лікувати злоякісну меланому. Аналогічна тактика рекомендована стосовно зростаючого нового пігментного утворення на колись нормальній шкірі. Як згадувалося раніше дуже небезпечна меланома бурхливим метастазуванням лімфогенним та гематогенним шляхами. Метастази виникають швидко і найчастіше вражають легені,печінку,головний мозок,а також дисемінують по всій шкірі.

Варто мати на увазі і такі нерідкі випадки плину, коли хворий звертається з приводу збільшених лімфатичних вузлів. При ретельному опитуванні вдається встановити,що нещодавно ця людина з косметичною метою видалила новоутворення на шкірі, яке виявилося злоякісним та метастазувало.

Прогноз для хворих із меланомою важкий та залежить від своєчасного діагностування. Необхідно пам’ятати, що профілактика меланоми зводиться до своєчасного видалення уражених чи набутих невусів, що часто травмуються, а також до найсуворішої заборони видалення припікання, чи інших маніпуляцій,при різного виді родимках, бородавках, шкірних пухлинах.

З метою ранньої діагностики та профілактики дерматоонкологічної патології з 10 квітня 2019 року проведено заходи в рамках» Всеукраїнського Дня меланоми». Хворі консультовані на базі Полтавського обласного клінічного шкірно-венерологічного диспансеру та ПОКОД.

 

 

Шановні мешканці Полтавського району! Адміністрація центральної районної лікарні застерігає Вас від самолікування та наполегливо рекомендує уважно відноситися до власного здоров’я.

 

 

 

Лікар-дерматовенеролог Полтавської ЦРКЛ                       Тетяна Купріян

 

Лікар-онколог Полтавської ЦРКЛ                                        Гана Котов