Чим живе медична галузь Полтавського району сьогодні.

Вже більше року в медицині нашої держави відбуваються кардинальні зміни. Для початку структурних перетворень в галузі було введено, акцентую закріплено на законодавчому рівні, поняття «фінансові гарантії медичного обслуговування». Замість не зовсім чесних обіцянок безкоштовної медицини – перелік гарантованих послуг, які оплачує держава. Тобто закладено основу чітких і зрозумілих взаємовідносин при наданні медичної допомоги.

Всі мабуть пам’ятають, що з 1 липня минулого року, лікарі первинки почали отримувати кошти за підписані з громадянами декларації. Визначений обсяг послуг за які держава платить ці кошти.

Наступним етапом розпочалися зміни в стаціонарних закладах. З 1 квітня 2019 р. у Полтавській області стартував пілотний проект державних гарантій на медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій для спеціалізованої медичної допомоги. Що принципово змінилося з початком пілоту? Держава через Національну службу здоров’я України платить кошти не за примарне ліжко-місце, а за фактично надану медичну послугу пацієнту. Розмір оплати залежить від складності того чи іншого випадку. Зрозуміло, що такий підхід стимулює медичні установи боротися за пацієнта, надавати більш якісні послуги. Той, хто зароблятиме більше коштів, матиме можливість збільшити заробітну платню працівникам, розвивати сучасні технології, створювати кращі умова для пацієнтів. Тобто і надалі підвищуватиме свою конкурентоспроможність.

Чи виникають в процесі реалізації пілотного проекту труднощі. Звичайно так. Ну яке нове починання їх не має? Перехід від звичайного монотонного способу життя потребує певних зусиль, тому спрацьовує і людський фактор – небажання змінюватись. Є і певні складності при відпрацюванні логісти взаємодії в нових реаліях. Не обійшлось і без фінансової складової, адже для стимулювання участі громад в процесі створення нової медичної системи частину коштів на утримання і розвиток лікарень повинні виділяти місцеві бюджети. Нажаль мають місце випадки нерозуміння представниками об’єднаних територіальних громад важливості цих питань. Як наслідок недофінансування та виникнення соціальної напруги, а страждають люди, прості пацієнти, що не можуть отримати пільгові ліки, лікуватися у відремонтованих палатах та таке інше.

Тепер про життя медицини в Полтавському районі, а саме центральної районної лікарні. Комунальне некомерційне підприємство «Полтавська центральна районна клінічна лікарня» Полтавської районної ради є одним із активних учасників пілотного проекту. Для підготовки до роботи підприємства в умовах пілоту, на підставі детального аналізу діяльності, завчасно була проведена штатна та структурна оптимізація підприємства: скорочені 37 ліжок філій терапевтичного відділення, що функціонували в с. Ковалівка та Мачухи ; приведено у відповідність до положень договору з Національною службою здоров’я України склад стоматологічної служби; скорочено бактеріологічний відділ клініко-діагностичної лабораторії. Що дало суттєву ресурсну економію.

Відповідна робота продовжується і надалі. Враховуючи результати функціонування окремих служб та підрозділів (за даними аналітичної комп’ютерної програми та результатами проведеного робочою групою фахівців підприємства аналізу) встановлено, що робота неврологічного та дитячого відділень не відповідає критеріям, визначеним Національною службою здоров’я України. Близько 75,0% госпіталізованих до дитячого відділення мали отримувати допомогу в умовах денних стаціонарів та стаціонарів вдома і це до речі суттєве не допрацювання колег з первинної мережі. В той же час у неврологічному відділення на сьогодні відсутній цілодобовий лікарський супровід, для проведення навіть самих простих обстежень важкохворих треба транспортувати на велику відстань. А це додаткова загроза для їх життя, я вже не говорю про той дискомфорт який завдають пацієнтам такі поїздки. Саме тому адміністрацією підприємства прийняте рішення про скорочення ліжок дитячого та переведення неврологічного відділення з с. Мачухи на площі, що вивільняться. З 01 жовтня 2019 року госпіталізація потребуючих дітей проводитись до спеціалізованих міських та обласних установ. Насправді вже багато років в складних випадках діти і так лікуються у спеціалізованих установах, де є кваліфіковані спеціалісти, відповідна діагностична база, а за потреби і реанімаційний супровід. Це непросте рішення прийняте на користь хворих дітей. Завдяки ньому маленькі пацієнти матимуть можливість отримувати більш якісну стаціонарну допомогу.

Процес пошуку найбільш оптимальних підходів у роботі продовжуватиметься постійно. Пріоритет буде віддаватись високотехнологічним та доказовим методам.

Плануємо і надалі розвивати сучасні технології в акушерстві, розширювати перелік ендоскопічних (операції проводяться з мінімальним ушкодженням тканин та органів) оперативних втручань, суттєво покращити допомогу пацієнтам з судинною патологією (мозкові інсульти та інше).

Змін в медицині не можуть відбуватися одномоментно, адже трансформація такої складної багаторівневої системи потребує часу. Відпрацювання належної взаємодії між її окремими ланками, формування нових ефективних алгоритмів роботи потребують значних зусиль та фінансових ресурсів. Перші результати підтверджують правильність обраного вектору. Звичайно будуть виникати проблеми та сучасність вимагає постійного пошуку.

Дбайте про власне здоров’я. Вірю, що медичні працівники зроблять рішучій крок на зустріч пацієнту.

 

Головний лікар комунального некомерційного підприємства «Полтавська центральна районна клінічна лікарня» Полтавської районної ради Мехедько О.А.