Сигарета або життя: що вбиває курців насправді.

Люди курять заради отримання нікотину, але помирають через смоли та шкідливі речовини. Кожна 7 людина в світі – курець.

Людство у 2018 році досягло 7,6 млрд осіб, і близько 1 млрд з них – курці. За даними звіту Global State of Tobacco Harm Reduction 2018, щорічно вони скурюють близько 5,8 трлн сигарет. В результаті, понад 7 млн осіб на рік помирає від хвороб, пов’язаних з курінням, з них 1 млн – від пасивного куріння. Більшість випадків припадає на менш розвинені країни, де прийняті традиційні заходи з боротьби з курінням, що демонструють свою неефективність або мінімальний ефект.

Вченими доведено, що головна небезпека для здоров’я курців полягає в тютюновому димі – з його вдиханням в організм потрапляє більше 7000 хімічних речовин, 70 з них відносяться до канцерогенів. Температура горіння тютюну в сигареті досягає 600 – 900° С. Вона еквівалентна температурі плавки цинку, алюмінію, олова, свинцю і навіть срібла.

«Багато людей хочуть кинути курити, тому що знають, що сигарета вбиває їх. Вже сформована доказова база, згідно з якою використання альтернативних продуктів здатне скоротити шкоду від куріння. Разом зі шведським снусом (який існує понад 200 років) електронні сигарети і системи нагрівання тютюну вже довели свою ефективність в Японії, Норвегії, Південної Кореї, Великобританії, Франції та Ісландії», – коментує Девід Свенор, голова Центру з питань права, політики і етики в області охорони здоров’я університету Оттави.

У спробах розібратися, чому курці, знаючи про шкоду сигарет, не відмовляються від звички, дослідники вивели закономірність – самостійно кинути може тільки 1%. Причина – у залежності. Тому медикаментозна терапія, навіть за високої мотивації на відмову, підходить далеко не для всіх.

У суспільстві курців ходить багато міфів про те, як можна кинути. Хтось вірить, що «зіскочити» допомагають сигарети з меншим вмістом смол. Однак, доведено, що такі сигарети не скорочують ризики для здоров’я. Хтось звертається за допомогою до нікотинозамісної (медикаментозної) терапії. Але куріння – це ще й психологічна залежність, поведінкова практика, яка виробляє звичку. В результаті, більшість людей зазнають невдачі.

Традиційні заходи (заборони на рекламу, підвищення цін, попереджувальні написи на пачках) абсолютно не враховують психологію – курці звикають до страшних картинок і швидко забувають рекомендації лікарів. Тому необхідно впровадження нових підходів, які враховували б реальні потреби і мотивацію курців.

Альтернативою, що зменшує шкоду від куріння, можуть бути бездимні тютюнові вироби. Вони представляють шлях до менш ризикованого споживання нікотину для тих, хто не може або не хоче кидати курити і, для деяких, до повної відмови.

Рамкова конвенція ВООЗ із боротьби проти тютюну у 2005 році визначила політику harm reduction (зменшення шкоди) як одну зі стратегій поліпшення здоров’я населення: «якщо переважна більшість курців тютюну, які не можуть або не хочуть кинути курити, переключаться на використання альтернативних джерел нікотину зі зниженим ризиком для здоров’я, і врешті зовсім відмовляться від куріння, це буде значним досягненням в області громадського здоров’я».

Застосування політики зменшення шкоди в трансформації регулювання нових продуктів вже дало позитивні результати в розвинених країнах. Використання альтернативних продуктів у Японії знизило продаж сигарет на 27% за 2 роки, в Норвегії рівень куріння серед молодих жінок впав до 1%, а загальна частка курців скоротилася на 40%. Близько 3 млн. курців у Великобританії перейшли на електронні сигарети і до 2016 року країна досягла історичного мінімуму рівня куріння (15,5%). А в Швеції зафіксована найнижча в Європі смертність від захворювань, пов’язаних з курінням.

Королівська колегія лікарів Великобританії прийшла до висновку, що шкода від довгострокового використання електронних систем малоймовірна і значно нижча, ніж від довгострокового куріння. Незважаючи на те, що сьогодні немає досліджень наслідків для здоров’я при регулярному довгостроковому використанні альтернативних продуктів, вже доведено, що використання продуктів зниженого ризику не призводить до поширення куріння, в тому числі, серед неповнолітніх.

За підрахунками аналітиків, до 2021 року більш ніж 55 млн. осіб будуть користуватися електронними системами доставки нікотину, а світовий ринок складе $35 млрд. При цьому, зняття заборон на використання альтернативних продуктів в 39 країнах дозволить зупинити зростання епідемії куріння і зберегти до 320 000 життів щорічно.

Результативне з точки зору громадського здоров’я використання альтернативних продуктів у розвинених країнах обумовлено переглядом державного регулювання і підтримкою з боку системи громадської охорони здоров’я в інформуванні курців про властивості альтернативних продуктів. Ці заходи, за оцінками експертів, будуть ефективними і в скороченні куріння в Україні.

А який Ваш особистий вибір? Чи готові Ви подбати про власне здоров’я та відмовитись від шкідливої звички?