І знову про ВІЛ.

Міжнародний день боротьби зі СНІДом вперше проголошено 1-го грудня 1988 року Всесвітньою організацію охорони здоров’я (ВООЗ) після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров’я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширенню обміну інформацією з питань ВІЛ/СНІДу.

Всі шляхи передачі добре відомі:

– незахищений секс;

– спільне використання шприців, голок та іншого ін’єкційного обладнання;

– переливання крові;

– використання обладнання тату та таке інше;

– від матері до дитини (під час вагітності і пологів, годування грудним молоком).

На даний час продовжує домінувати статевий шлях інфікування. Зростання гетеро-сексуального шляху передачі та кількості ВІЛ-інфікованих жінок дітородного віку спричинило поступове збільшення кількості дітей, народжених ВІЛ-інфікованими мамами.

В останні роки відмічається зростання кількості ВІЛ-інфікованих осіб, виявлених через наявність клінічних ознак хвороби (безпосередній розвиток синдрому імунодефіциту – СНІД). Найбільш поширеним СНІД-індикаторним, як і раніше, залишається туберкульоз.

Але якщо людини є хворою на ВІЛ, це не означає, що тривалість її життя «визначена». Ліки від ВІЛ/СНІДу винайдені. Нажаль вони не здатні повністю знищити вірус імунодефіциту але можуть призупинити його розмноження.

ВІЛ залишається серйозною проблемою для України, не усвідомлення проблеми частиною населення сприяє подальшому розповсюдженню хвороби.

 

 

Лікар кабінету Довіра поліклінічного відділення КНП «Полтавська ЦРКЛ» Олександра Бєлая.