Окремі питання захисту населення від інфекційних хвороб.

Право кожного громадянина на охорону здоров’я та медичну допомогу встановлено Конституцією. Держава забезпечує санітарно-епідемічне благополуччя та ліквідацію масових інфекційних захворювань.

Правові та організаційні засади діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, спрямованої на запобігання виникненню і поширенню інфекційних хвороб людини, локалізацію та ліквідацію їх спалахів та епідемій, права, обов’язки та відповідальність юридичних і фізичних осіб у сфері захисту населення від інфекційних хвороб визначені законами України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».

Захист населення від інфекційних хвороб є одним із пріоритетних напрямів діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» задекларовано обов’язки осіб, які хворіють на інфекційні хвороби чи є бактеріоносіями. Такі особи зобовязані:

  • вживати рекомендованих медичними працівниками заходів для запобігання поширенню інфекційних хвороб;
  • виконувати вимоги та рекомендації медичних працівників щодо порядку та умов лікування, додержуватися режиму роботи закладів охорони здоров’я та наукових установ, у яких вони лікуються:
  • проходити у встановлені строки необхідні медичні огляди та обстеження.

Цим же Законом передбачено, що обов’язковій госпіталізації до спеціалізованих лікарень підлягають хворі на особливо небезпечні та небезпечні інфекційні хвороби, а також особи з симптомами таких хвороб. Особи, які, перебуваючи на території карантину, мали достовірно встановлені контакти з хворим на особливо небезпечну інфекційну хворобу, підлягають госпіталізації в ізолятор.

Законом України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» регулюється питання запобігання інфекційним захворюванням, небезпечним для населення. Так, особи, які є носіями збудників інфекційних захворювань, небезпечних для населення, усуваються від роботи та іншої діяльності, яка може сприяти поширенню інфекційних хвороб, і підлягають медичному нагляду і лікуванню. Також можуть здійснюватися обов’язкові медичні огляди, профілактичні щеплення, лікувальні та карантинні заходи в порядку, встановленому законами України.

Особи, які хворіють на інфекційні хвороби чи є бактеріоносіями, зобов’язані вживати рекомендованих медичними працівниками заходів для запобігання поширенню інфекційних хвороб, виконувати вимоги та рекомендації медичних працівників щодо порядку та умов лікування, додержуватися режиму роботи закладів охорони здоров’я та наукових установ, у яких вони лікуються, а також проходити у встановлені строки необхідні медичні огляди та обстеження.

Карантин – це адміністративні та медико-санітарні заходи, що застосовуються для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб. Карантин встановлюється та відміняється Кабінетом Міністрів України за поданням головного державного санітарного лікаря України.

Ізоляція – це відокремлення від оточуючих особи, яка має певну заразну форму хвороби, з метою унеможливлення передачі інфекції іншим особам, надання медичної допомоги та здійснення контролю за дотриманням протиепідемічного режиму цією особою.

Кримінальним кодексом України передбачено відповідальність у вигляді арешту, обмеження або позбавлення волі за зараження іншої людини невиліковною інфекційною хворобою.

Щодо медичних працівників слід зазначити, що Кримінальним кодексом передбачена відповідальність за неналежне виконання професійних обов’язків, що спричинило зараження особи невиліковною інфекційною хворобою.

На останок про актуальне – новий коронавірус COVID-19. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує людям з легкими симптомами респіраторної інфекції залишатися вдома (невисока температура, головний біль, легкий нежить, відсутність розладів дихання та важкої супутньої патології).

Шановні мешканці Полтавського району! Мінімізуйте за можливості Ваші контакти та пересування, подбайте про людей похилого віку адже вони перебувають в зоні підвищеного ризику. Давайте відноситися з повагою до збереження здоров’я один одного. Дотримуйтесь рекомендацій щодо недопущення розповсюдження коронавірусу.