Рекомендації щодо грудного вигодовування дітей матерями з коронавірусною хворобою COVID – 19

  1. На сьогоднішній день існують обмежені дані про клінічні прояви пренатальних наслідків коронавірусної хвороби COVID – 19 що розвинулась внаслідок зараження плода під час вагітності та новонародженого в післяпологовому періоді. Вертикальна передача SARS – CoV – 19 не була зареєстрована. У немовлят було підтверджено  відносно невелика кількість випадків COVID – 19  з легким перебігом захворювання.
  2. Грудне вигодовування захищає дитину від розвитку хвороб і смерті у пізньому неонатальному періоді, а також допомагає захистити й впродовж усього дитинства. Воно особливо ефективне проти інфекційних захворювань, оскільки зміцнює імунну систему шляхом безпосередньої передачі антитіл від матері.
  3. Всі матері із підтвердженим або підозрілим випадком COVID – 19 з будь — якими симптомами, можуть годувати грудьми, якщо це дозволяє самопочуття.
  4. Медичний працівник має надати рекомендації жінкам, які годують грудьми або практикують контакт “ шкіра до шкіри”.

Рекомендації для матерів

  1. Дотримуйтесь респіраторної гігієни та етикету кашлю. При наявності кашлю чи задишки використовуйте медичну маску під час годування грудьми та при перебуванні з дитиною ( вхід в зону дитини в радіусі одного метру навколо та в кімнату, де перебуває дитина).
  2. Проводьте гігієнічну обробку рук. Ретельно мийте руки з милом і водою, або обробляйте їх спиртовмісним антисептиком до і після контакту з дитиною.
  3. Регулярно очищайте та дезінфікуйте поверхні до яких ви доторкались. Дезінфікувати слід виключно поверхні, з якими ви контактували, наприклад дверні ручки, туалет, ванна кімната. Заборонено дезінфікувати поверхні ліжечка для немовляти, їх слід ретельно очищати мильним розчином. Також не треба проводити дезінфекцію поверхонь до яких торкається немовля ( наприклад підлога в кімнаті), так як існує великий ризик гострого отруєння дезінфекційними агентами. Якщо дитину необхідно помістити на поверхні, які попередньо були дезінфіковані ( наприклад ванна), їх слід ретельно промити водою або мильним розчином з водою.
  4. При важкому перебігу COVID – 19 або інших ускладненнях, які заважають вам доглядати за дитиною, або не дозволяють продовжувати грудне вигодовування, слід провести зціджування грудного молока та забезпечити безпечне годування немовляти із дотриманням респіраторної гігієни та етикету кашлю.
  5. В разі якщо ви занадто погано себе почуваєте, щоб годувати грудьми або зціджувати грудне молоко, слід проконсультуватись з медичним працівником щодо можливості використання замінників грудного молока або донорського молока з подальшим відновленням грудного вигодовування після переви.
  6. Якщо матері зціджують грудне молоко в лікарні, слід використовувати спеціально призначений для цього молоковідсмоктувач. Дотримуватись рекомендацій щодо миття молоковідсмоктувача після кожного використання.
  7. Передбачити можливість попросити здорову особу годувати дитину. Жінкам, які годують дітей сумішшю або зцідженим молоком із пляшечки потрібно суворо дотримуватись рекомендацій щодо стерилізації пляшечок.

Рекомендації для медичних працівників, які надають послуги матерям та новонародженим:

  1. При наданні послуг для матерів та новонароджених персонал медичного закладу не повинен рекламувати замінники грудного молока, пляшечки для годування, пустушки та соски.
  2. Матерям та немовлятам дозволено спільне перебування разом , фізичний контакт “ шкіра до шкіри”, особливо безпосередньо після народження, під час налагодження грудного вигодовування, незалежно від того мати та дитина є підозрілим, ймовірним або підтвердженим випадком COVID – 19.
  3. Забезпечте консультування з питань грудного вигодовування, психосоціальну підтримку жінкам у яких чи у їхніх немовлят або маленьких дітей є підозрілий, ймовірний або підтверджений випадок COVID – 19.
  4. Рекомендуйте стандартні правила вигодовування новонароджених немовлят: почати грудне вигодовування з першої години після народження, продовжувати годування грудьми впродовж шести місяців з наступним введенням додаткових продуктів харчування у віці шести місяців відповідно національних рекомендацій.

5. Жінки, що народили та не можуть вигодовувати немовлят власним молоком за медичними показаннями мають бути поінформовані щодо необхідності зціджування власного молока для збереження лактації, можливості використання донорського молока або замінників грудного молока. В даному випадку перевага має надаватись донорському молоку, найкращому виду вигодовування після грудного материнського молока.