ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОБІЗНАНОСТІ ПРО ЕПІЛЕПСІЮ.

8 лютого у багатьох країнах світу проводиться “Фіолетовий день” — міжнародний захід, спрямований на підвищення обізнаності про епілепсію. У час, коли завдяки надсучасній техніці можна дослідити нейронні зв’язки, досі побутують прадавні стереотипи про епілепсію, для спростування яких достатньо здорового глузду. Цей день — передусім про підвищення обізнаності про епілепсію.

Епілепсія вважається одним з хронічних неврологічних захворювань людини, коли одна з ділянок кори головного мозку починає працювати занадто активно. Він пригнічує і підпорядковує інші нейрони. У підсумку всі клітини кори бувають охоплені синхронним збудженням. Виникає напад: судоми, втрата свідомості, падіння. Причиною виникнення такої гіперактивної ділянки може бути травма голови, інсульт, менінгіт і деякі захворювання.

За даними ВООЗ, на епілепсію страждає до 1% населення земної кулі, а це 50 млн. людей. Але тільки 25% з них отримують  адекватне медикаментозне лікування. Але ж важливо знати, що сучасні ліки дозволяють в 70% випадків повністю звільнити людину від нападів. Такі препарати ефективні і малотоксичні, не впливають на психіку і настрій.

Епілепсія – одне з небагатьох хронічних захворювань, при якому досягнення стійкої ремісії можливо: люди вчаться, працюють, створюють сім’ї і народжують здорових дітей, тобто ведуть нормальне повноцінне життя.

Чому “Фіолетовий день”?

Історія говорить про 9-річну дівчинку Кессіді Меган, яка страждає від епілепсії, яка одного разу вирішила показати іншим людям, що вона нічим від них не відрізняється. Щоб розвіяти міфи про хворобу та щоб привернути увагу до епілепсії і підтримати інших хворих, Кессіді в 2008 році придумала “Фіолетовий день”. Дівчинка приколола до свого одягу фіолетову стрічку. Її ініціативу підтримала Асоціація епілепсії Нової Шотландії, а потім і інші організації світу. В 2009 році до Фіолетового дня приєдналося 100 тисяч студентів, близько 100 громадських об’єднань і понад 100 відомих політиків, а телевізійна вежа в Торонто на один вечір забарвилася в фіолетовий колір.

Надалі ця акція стала щорічною та поширилась на більшість країн світу, як день підтримки хворих на епілепсію.

 

 

Завідувачка неврологічним відділенням

КП «Полтавська центральна районна клінічна лікарня ПМР»

Олена Федоточкіна