Догляд за новонародженою дитиною вдома.

Прості та зрозумілі поради допоможуть вам доглядати за вашою дитиною вдома та вчасно звернутися за необхідності до медиків.

  1. Купаємо дитину кожен день. Перші два тижні поки очищується пупок від пуповини, воду потрібно кип’ятити. Температура води 37 С0. Два рази на тиждень купаємо з дитячим милом,можна додавати відвари трав (череда,ромашка). Пуповину змиваємо на протязі дня при кожній зміні памперса перекип’яченою теплою водою стерильною ватою і просушуємо сухою стерильною ватою. З клемою купати можна. Пупок памперсом не прикриваємо поки він очищається від пуповини.
  2. Гуляємо з дитиною на вулиці починаючи з дня виписки, по 10 хвилин додаємо кожного дня доводимо до години, потім гуляємо скільки хочемо. На відкрите сонце не виставляємо.
  3. До 6 місяців годуємо тільки грудним молоком. В 6 місяців вводимо прикорми продовжуємо годувати грудьми до двох років. Якщо не вистачає грудного молока догодовуємо тільки адаптованими сумішами. Коров’яче, козяче молоко дітям до двох років не даємо.
  4. Вітамін Д3 даємо кожен день до двох років 400 МО. на добу. Вітамін К1 даємо один раз в тиждень 1капсулу (в той день тижня що ви народили) на капсулі є кришечка яка скручується і видавлюється вміст капсули в ротик перед годуванням.
  5. Спить дитинка в окремому ліжечку на твердій поверхні без перин, подушок тільки на спині або на боці,голову повертаємо на різні сторони. На животі спати не можна. На животик викладаємо перед годуванням коли ви поряд з дитиною. Температура повітря там де спить дитина 20-22 С0 вологість 40-60 відсотків.
  6. Звертаємось до лікаря коли у дитини:

– температура більш ніж 37,5 С0 яка триває більше 3-х годин і не збивається парацетамолом або ібупрофеном.

– дитина млява відмовляється від їжі, або дитина дуже збуджена тривалий час, є судоми.

– дитина погано дихає менш ніж 30 разів за хвилину або частіше ніж 60.

– у дитини , при жовтяниці, жовті стопи або долоні.

– у дитини є ціаноз(синюшність) шкіри або слизових.

– у дитині більше 8 випорожнень на добу.

Пам’ятайте! Краще звернутися за медичною допомогою за перших ознак проблеми зі здоров’ям дитини, а ніж потім наздоганяти згаяний час.

 

 

ЛЮДМИЛА ВОЛОШИНА, лікарка-неотологиня акушерського відділення.