Що таке гістерорезектоскопія?

Гістерорезектоскопія – це мінімально інвазивна гінекологічна процедура, при якій оптичний прилад вводиться через шийку матки в порожнину матки для хірургічного лікування різних типів внутрішньоматкової патології. Історично, урологи використовували резектоскоп для виконання трансуретральної простатектомії. Цей інструмент був згодом змінений для застосування в гінекологічних умовах. Оперативна гістероскопія стала популярною після удосконалень в області ендоскопічних технологій і інструментів в 1970-80-х роках. З того часу розробка нових гістероскопічних інструментів, волоконної оптики і цифрового відеообладнання забезпечує більш різноманітні, ефективні і менш інвазивні процедури. Впровадження гістероскопів меншого діаметра дозволило оперативній гістероскопії стати амбулаторною процедурою.

Гістерорезектоскопія проводиться для видалення підслизових (субмукозних) фіброміом матки, поліпів ендометрія, внутрішньоматкових спайок, видалення внутрішньоматкової перегородки, сторонніх тіл матки (наприклад, ВМС).

Як правило гістерорезектоскопія проводиться після проведення всіх діагностичних процедур, необхідних для постановки діагнозу. Повне уявлення про анатомічні особливості органів малого таза дає ультразвукове дослідження, магнітно-резонансна томографія, діагностична гістероскопія. Діагностичний і оперативний етапи можуть бути виконані за одну процедуру. Якщо при проведенні діагностичної гістероскопії були взяті зразки для дослідження з метою уточнення діагнозу, то резектоскопія проводитися другим етапом після отримання результатів патогістологічного дослідження.

Гістерорезектоскоп має діаметр від 7 до 10 мм, порт для введення додаткових інструментів і петлю, за допомогою якої виконується резекція патологічних утворень.

Гістероскопічні видалення підслизових міом необхідне, якщо її наявність супроводжується матковими кровотечами, дуже рясними і хворобливими менструаціями, при бесплідді і звичному невиношуванні вагітності. Найбільш ефективне видалення вузлів, які майже повністю розташовані в порожнині матки. Великі субмукозні вузли, частково розташовані в м’язовому шарі можуть вимагати видалення в кілька етапів.

Поліпи ендометрія невеликих розмірів видаляються в основному за рахунок лазерного волокна, яке можна ввести в діагностичний гістероскоп. Гістерорезектоскоп може бути використаний для видалення великих поліпів, при великій кількості поліпів або в тих випадках, коли необхідно провести абляцію ендометрія.

Перегородка матки є аномалією розвитку і може бути діагностована випадково при проведенні УЗД малого тазу або при обстеженні жінок з безпліддям або історією репродуктивних втрат. За допомогою резектоскопа перегородку успішно січуть, що дає можливість підвищити успішність виношування вагітності.

Внутрішньоматкові спайки, або синдром Ашермана, можуть розвиватися після внутрішньоматкових втручань (аборти, вискоблювання, акушерські операції), на тлі інфекцій і запальних процесів геніталій. Спайки можуть призводити до безпліддя, в цьому випадку гістероскопічна резекція – стандартна терапія внутрішньоматкових синехій.

Гістерорезектоскопія – безпечна процедура і має трохи протипоказань. До них відносяться вагітність, цервіцит або активна тазова інфекція, встановлений діагноз раку шийки матки або ендометрія. Також процедура не проводитися при гострих інфекційних захворюваннях (грип, ангіна, пневмонія, пієлонефрит та ін.) Або загостреннях хронічної соматичної патології.

Гістерорезкоскопію найкраще виконувати в проліферативній фазі менструального циклу (до 10-12 дня циклу), коли ендометрій тонкий. Для знеболення використовують внутрішньовенну анестезію, в рідкісних випадках ендотрахеальний наркоз. Весь період процедури Ви спите і не відчуваєте ніяких больових відчуттів. Після закінчення процедури Ви перебуваєте в клініці під наглядом лікаря ще кілька годин. Додому можна повернутися в той же день. Протягом 1-2 тижнів після гістерорезектоскопії Вас можуть турбувати ниючі болі внизу живота і незначні кров’яні виділення.

Через 2-4 тижні після гістерорезектоскопії необхідний післяопераційний огляд, контрольне трансвагинальное УЗД органів малого таза. У деяких випадках з метою оцінки ефективності проведеного лікування необхідно проведення діагностичної гістероскопії.

Замислюватися про вагітність після видалення субмукозних фіброміом, розсічення спайок і видалення внутрішньоматкової перегородки можна вже через 3 місяці. Після видалення поліпів, вагітність можна планувати в наступному менструальному циклі.

СНІЖАНА КОРДИШ, лікарка-гінекологиня гінекологічного відділення.