Що таке прегравідарна підготовка?

Останнім часом все частіше від лікарів і молодих жінок можна почути слова «прегравідарна підготовка». Слово «прегравідарна» походить від латинського «gravida»- вагітна, а приставка «пре» означає попереднє чого-небудь. Тобто, по суті, це словосполучення позначає підготовку до вагітності.

Стосовно підготовки майбутніх батьків думки фахівців однозначні – готуватися потрібно і бажано діяти за певним алгоритмом. Прегравідарну підготовку до вагітності слід почати з вивчення стану здоров’я майбутніх батьків. Для цього потрібно: здати аналізи; пройти обстеження на інфекції, що передаються статевим шляхом; консультації гінеколога та суміжних спеціалістів з метою виявлення хронічних, спадкових, ендокринних захворювань у подружжя. Адже саме наявність цих захворювань може істотно позначитися на виношуванні вагітності.

Коли всі аналізи здані, і результати досліджень вас задовольняють необхідно підготувати організм до зачаття і вагітності. Перш за все, потрібно почати з відмови від шкідливих звичок. Доведеться забути про міцні алкогольні напої та паління.

Майбутні батьки за три місяці до планованої вагітності повинні розпочати прийом фолієвої кислоти, для профілактики вад розвитку центральної нервової системи у плода.

На Ваші запитання ми з радістю дамо відповіді, допоможемо правильно та своєчасно підготуватися до народження дитини.

 

ДІАНА ВОРОНКИНА, лікарка гінекологиня жіночої консультації.