ДОНОРСТВО- ЦЕ ВАЖЛИВО!

Донорство крові є важливою частиною  системи охорони здоров’я кожної країни. В Україні практика донорства стає все поширенішою. Донори крові знають – людині цим кроком можна подарувати ще один шанс на життя.

Популяризація донорства є невід’ємною частиною моральних засад донорського руху, яка викликана добротою, гуманізмом, милосердям людей.

Держава гарантує захист прав донора та охорону його здоров’я, а також надає йому пільги.

Посадові особи установ та закладів охорони здоров’я зобов’язані поінформувати донора про його права і обов’язки та порядок здійснення донорської функції.

Трансфузіологія – розділ медицини, що вивчає питання трансфузії  біологічних рідин, зокрема крові та її компонентів, груп крові і групових антигенів, лімфи, а також проблеми сумісності і несумісності, посттрансфузійних реакцій, їх профілактики та лікування.

Донація крові – це процес добровільного та безоплатного надання своєї крові або її компонентів для медичних потреб іншим людям.

Донорська кров потрібна людям під час планових і позапланових операцій ,військовим, а також жінкам під час важких пологів, особам з важкими травмами, опіками, при лікуванні лейкозів.

Перед донацією обов’язковим є визначення групи крові та резус-фактора.

Група крові- це генетично успадковані ознаки, що не змінюються протягом життя за природних умов та поєднання поверхневих антигенів і антитіл еритроцитів, яке визначається за системою АВ0.

Резус-фактор (Rh) – це важлива антигенна система, яка представлена 6 антигенами. Резус належність визначається за наявністю у людини антигену Rh0 (D). Люди, які мають антиген D – належать до резус-позитивних. Резус-негативними називають донорів, в яких відсутній даний антиген.

Групу крові визначають молекули двох різних видів, які можуть бути присутніми на поверхні червоних клітин крові (еритроцитів). Ці молекули-антигени умовно позначаються A і B. Типові комбінації антигенів формують 4 групи крові: 0 (I), А (II), В (III), АВ (IV):

  • перша (I), яку також позначають O – немає ні А, ні В;
  • друга (II) – є тільки А;
  • третя (III) – є тільки B;
  • четверта (IV) – є і А, і В (AB).

Переливання крові проводять , коли у донора та пацієнта однакова група крові та резус-фактор.

Власну групу крові повинен знати кожен!

Процедура надання  крові приносить користь для донора:

– оновлення крові,

– зменшується кількість заліза в крові,

– знижується ризик утворення тромбів,

– лабораторна діагностика крові,

– зміцнення імунітету.

Важливо дотримуватись рекомендацій щодо здорового харчування перед донацією. Неправильне харчування впливає на якість крові. Це стосується не лише алкоголю, а й шкідливої їжі. Донори мають щодня отримувати певну кількість білків, жирів, заліза, мінеральних солей, пити достатню кількість рідини .

Порушення в дієті можуть призвести до серйозної зміни якості крові та її компонентів. Від цього залежить якість наданої допомоги хворому.

Перед донацією обов’язково проводять обстеження крові на інфекції та віруси. Донором крові може стати особа, яка досягла 18 річного віку та мати вагу понад 50 кг, громадяни України або іноземці, які мають посвідчення на постійне проживання. Збір крові проводиться в спеціальних донорських центрах. Одноразово можна здати до 450 мл крові.

Протипоказання пр здачі крові:

– абсолютні (ВІЛ/СНІД, сифіліс, гепатит, ракові новоутворення, цукровий діабет та інші імунні захворювання ендокринної системи);

– тимчасові протипоказання ( вагітність, татуювання, щеплення та будь – які хірургічні втручання протягом року до здачі крові).

Кров – це найцінніше з того, що людина може дати іншій людині. Це дар життя. Ваше рішення здати кров може врятувати життя або навіть кілька життів в тому випадку, якщо з вашої крові будуть виділені окремі компоненти – еритроцити, тромбоцити та плазма.

Донорство має бути свідоме, донорство має бути розумне, раціональне і плановане.

 

ОКСАНА ГОНДА, лікар-терапевт поліклінічного відділення.