УВАГА КАШЛЮК!

Щорічно в усьому світі реєструється 24,1 мільйона випадків кашлюку, з яких близько 160 тисяч закінчуються летально. В Україні також зростає захворюваність на кашлюк. 515 випадків зафіксували за січень і лютий 2024-го, хоча минулого року в цей же час їх було тільки 27. 95,9% усіх хворих – діти, й переважно дошкільного чи раннього дошкільного віку. Підйом кашлюка помітили ще в 2023 році. Причина – багато нещеплених дітей.

Кашлюк – це гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів, яке широко поширене у дітей грудного та дошкільного віку, але може виникати й у дорослих. Кашлюк особливо небезпечний для дітей, які не досягли віку двох років. Це захворювання може мати тривалі наслідки, особливо для маленьких дітей. Хоча воно починається як звичайна застуда, розвиток може призвести до важких ускладнень і навіть летальних випадків. Розуміння симптомів кашлюка і його раннє виявлення є ключовими для ефективного лікування та запобігання поширення хвороби.

Причиною розвитку кашлюку є кашлюкова паличка. Захворювання передається повітряно-крапельним шляхом, причому передача здійснюється на невеликій до двох метрів відстані від хворого. Це означає, що заразитися можна тільки при наближенні до хворого, який найбільш заразний в період активних проявів симптоматики хвороби. Бактерія погано виживає в навколишньому середовищі, тому зараження контактним способом малоймовірно. Інкубаційний період хвороби від 3 до 14 днів.

Перебіг захворювання поділяють на кілька етапів: катаральний, спазматичний кашель, період одужання.

Для катарального періоду характерна поява сухого кашлю невисокої та середньої інтенсивності, а також нежиті з густими виділеннями. При цьому загальне самопочуття відносно нормальне, температури немає або субфебрильна. Цей період може тривати від кількох днів, до декількох тижнів.

У період спазматичного кашлю спостерігаються:

  • сильний судомний кашель, який стає нападоподібним і особливо мучить ночами;
  • поява свистячого дихання;
  • подразнення в горлі;
  • відчуття дискомфорту в області грудей;
  • відхаркування в’язкого мокротиння при кашлі;
  • можлива блювота в момент нападів кашлю;
  • набряклість та почервоніння обличчя, які виникають через брак дихання в період нападів кашлю;
  • підвищена нервозність.

Якщо з’являється такий симптом, як лихоманка, це говорить про приєднання вторинної інфекції.

Чим сильніше і частіше напади кашлю, тим важчий перебіг хвороби. Якщо людина була щеплена, то симптоми можуть бути менш вираженими. Використання зволожувачів повітря може допомогти зробити дихання легшим і зменшити кашель. Також необхідно пити багато рідини, адже це допомагає зволожити горло і може полегшити кашель. Повноцінний відпочинок є важливим для відновлення, особливо під час інтенсивних періодів кашлю. Легка їжа і теплі напої можуть допомогти заспокоїти горло.

Період спазматичного кашлю триває 2-4 тижні. Потім поступово настає стадія одужання. Приступи стають рідшими та слабшими і поступово припиняються. Період відновлення може тривати від кількох днів, до декількох місяців.

У немовлят кашлюк може стати причиною зупинки дихання. Також кашлюк може призводити до таких ускладнень як емфізема, пневмонія, що виникає при впливі вторинних інфекцій, появи гриж, випадання слизової прямої кишки та інших патологій.

На початковій стадії кашлюк схожий на інші простудні захворювання. При появі спазматичного кашлю лікар може діагностувати кашлюк по цій характерній ознаці. Але для уточнення діагнозу призначає додаткові дослідження.

Лікування кашлюку включає застосування антибіотиків, антигістамінних препаратів, спазмолітиків, протисудомних, заспокійливих засобів. Також застосовують фізіотерапію, кисневу терапію, роблять інгаляції з лікарськими речовинами, проводять вітамінну терапію.

Легкі форми захворювання можна лікувати в домашніх умовах. При тяжкому перебігу необхідна госпіталізація.

Основні дії спрямовані на ліквідацію дихальної недостатності, стану кисневого голодування, за рахунок аерокіслородотерапіі, масажу, фізіотерапії відновлення прохідності дихальних шляхів, використання засобів, що підвищують стійкість центральної нервової системи до гіпоксії, дихальної гімнастики. Перш за все, важливо звернутися до лікаря. Антибіотики можуть бути призначені для лікування коклюшу, особливо на ранніх стадіях захворювання, щоб скоротити термін заразності, проте вони не завжди ефективні для зменшення симптомів у пізніх стадіях.

Важливо дотримуватися всіх інструкцій лікаря, у тому числі приймати всі призначені ліки.

Під час лікування варто вживати продукти, які містять в собі велику кількість вітамінів. Їжу бажано приймати між нападами кашлю і невеликими дозами. У разі виникнення блювоти після їжі, слід через 10-15 хвилин знову здійснювати прийом їжі.

У періоді реконвалесценції курсом від 1 до 8 тижнів призначають препарати ехінацеї, настоянку елеутерококу, а також вітамінно-мінеральні комплекси; показані фізіотерапія, масаж, дихальна гімнастика

Найбільш ефективним методом профілактики кашлюку є вакцинація. В Україні вакцинація проти кашлюку визначена Календарем профілактичних щеплень і вводяться дітям в перші місяці життя. Перша доза вакцини – в 2 місяці, наступна – в 4 місяці, третя доза – в 6 місяці і четверта та остання доза у 18 місяців. Вакцинація допомагає значно знизити ризик розвитку важких форм захворювання та поширення інфекції серед населення.

Важливо також пам’ятати, що навіть у вакцинованих осіб можливий розвиток коклюшу, але зазвичай він протікає в легшій формі. Тому при появі симптомів, які можуть нагадувати коклюш, необхідно звертатися до лікаря, який може призначити лікування та визначити необхідні заходи ізоляції, щоб запобігти поширенню інфекції.

 

ОЛЕКСАНДРА БЄЛАЯ, лікар-інфекціоніст поліклінічного відділення.