Йододефіцит та його профілактика.

Проблема йодного дефіциту є глобальною для населення усіх контингентів В Україні до таких регіонів відноситься Карпати та полісся. Внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС у людей на забруднених територіях збільшились розміри щитовидної залози, розвинулись різні ступені ендемічного зобу. Вже доведено виникнення раку щитовидної залози у дітей у наслідок дії факторів Чорнобильської аварії. Провідним чинником виникнення зобу в ціх регіонах є дефіцит йоду у воді та харчових продуктах. Залежно від віку добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг. Для жінок ця норма становить 150-300 мкг., для чоловіків до 300мкг. Для дітей віком до 6 років – 90 мкг, від 6-12 років 120мкг. Більшість мешканців України споживає лише 40-80 мкг. йоду на добу! За все життя людина споживає близько 3-5 г йоду – приблизно одна чайна ложка. Створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95-98 йоду, що надходять в організм виводиться із сечею, а 2-5 5 через кишківник.

Це найбільш поширені у світі неінфекційні хвороби. Але йододефіцит – природний екологічний феномен, який зустрічається в багатьох країнах світу. В Україні усі без виключення регіони є йододефіцитними. При зниженому рівні споживання йоду у людей розвиваються йододефіцитні захворювання.

Йод – важлива мінеральна складова їжі. Йод входить до складу гормонів щитоподібної залози, які підтримують енергетичний обмін , відповідають за життєвий тонус організму.

Йод надходить в організм людини з їжею та в розчиненому у воді стані.  Багаті на нього горіхи, молоко, яйця. Найбільше йоду міститься у морепродуктах – креветках, кальмарах, рибі та водоростях. Багато йоду містить усім відома водорість ламінарія, яку ще називають «морською капустою».

Нестача цього мікроелемента в організмі людини спричиняє підвищення захворюваності на зоб, збільшує кількість випадків вродженого кретинізму та інші серйозні проблеми, які супроводжуються різноманітними функціональними і структурними змінами. Медико-соціальне та економічне значення йодного дефіциту полягає в істотній втраті інтелектуального, освітнього і професійного потенціалу нації, тому проблема зниження недостатності йоду має першочергове значення для населення України. Клінічні форми прояву станів, пов’язаних із недостатністю йоду, різноманітті й залежать від періоду життя, в якому вони виявляються. Найбільше несприятливі наслідки виникають  на ранніх етапах становлення організму, починаючи від внутрішньоутробного періоду. Але й у дорослої людини недостатність йоду продовжує позначатися на різних системах та органах, включаючи емоційні розлади: дратівливість, пригнічений настрій, сонливість, млявість, забудькуватість, погіршення пам’яті та уваги, зниження інтелекту. У дорослих на першому місці стоїть зоб і його ускладнення. У дітей крім ендемічного зобу і гіпотиреозу може виявлятися вроджений гіпотиреоз. В йододефіцитних районах у жінок порушується репродуктивна функція, збільшується кількість викиднів, підвищується пренатальна та дитяча смертність.

Для профілактики йододефіциту достатньо регулярно вживати продукти, загачені йодом. Перше місце серед них посідає йодована сіль, до складу якої входить йодистий калій. Щоб запобігти йододифіциту, досить щодня вживати з їжею 5-6 грамів такої солі. Але йод легко випаровується, тоому йодована сіль вимагає уважного зберігання і застосування.

Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити морепродукти (мідії, кальмари, креветки), білу рибу, морську капусту, овочі (картоплю, редиску, часник), фрукти (банани, апельсини, лимон, дині). Йод також міститься у яйцях, молоці, яловичині, волоський горіх.

Щоб зберегти йод у продуктах, їх треба правильно готувати. Так морську капусту потрібно варити а не смажити. Щоб організм засвоїв йод, насамперед має бути здоровий шлунково-кишковий тракт. Коліти, гастрити, дуоденіти та інші подібні захворювання порушують всмоктування у кишечнику. Якщо ці недуги не лікувати, скільки б люди не вживали багатих на йод продуктів, потрібного результата не буде.

Наявність йодного дефіциту виявити легко. Першим сигналом для хвилювання може послужити відчуття постійної втоми, підвищена стомлюваність і млявість, пригнічений настрій і неуважність, відчуття болю у серці й часта задуха. Якщо волосся стало тьмяним і слабким, температура тіла нижче за 36,5 градуса, порушено менструальний цикл, часто бувають холодні руки, не полишає відчуття мерзлякуватості у приміщені, де всім іншим тепло, це також є підставою, що б звернутися до лікаря.

Отже, бережіть своє здоров’я, здійснюйте профілактику і не займайтесь самолікуванням йодовмісними препаратами.

 

ВАЛЕНТИНА ПАЩЕНКО, лікар ендокринолог поліклінічного відділення комунального підприємства «Полтавської центральної районної клінічної лікарні Полтавської міської ради»