Що обов’язково треба знати про хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ).

Хронічне обструктивне захворювання легень  – гетерогенний стан легень, що характеризується хронічними респіраторними симптомами (задишка, кашель, виділення мокротиння, загострення) внаслідок патологічних змін дихальних шляхів (бронхіт, бронхіоліт) і/або альвеол (емфізема), що спричиняють персистувальну, часто прогресувальну обструкцію повітряного потоку.

Останніми роками спостерігають неухильне зростання частоти ХОЗЛ, особливо серед чоловіків. Буває так: з роками пацієнт забуває про перенесений гострий бронхіт, але бронхіт «не забуває» про його легені. Захворювання проявляється постійним або періодичним кашлем з (або без) виділенням мокротиння, задишкою. Кашель не корелює з тяжкістю порушень функції дихання, а от наявність задишки свідчить про значні порушення вентиляції легень.

ХОЗЛ посідає одне з провідних місць серед основних причин смертності й інвалідності в більшості країн світу і зумовлює значні економічні витрати на лікування хворих. Тому ця проблема набула не лише медичного, а й соціально-економічного значення. Тягар, зумовлений ХОЗЛ, за прогнозами, упродовж наступних десятиліть збільшуватиметься внаслідок тривалого впливу факторів ризику розвитку і старіння населення.

Основними факторами, що призводять до ХОЗЛ, є куріння тютюну та вдихання токсичних часточок, побутових газів, забрудненого атмосферного повітря. Зумовити захворювання також можуть інші екологічні та індивідуальні фактори з боку організму людини, у тому числі аномалії розвитку легень, прискорені процеси їх старіння.

У розвитку ХОЗЛ екзогенні та ендогенні чинники за значенням варто розмістити так:

  • тютюнокуріння (активне і пасивне);
  • вік (старше 45 років);
  • забруднення атмосфери летючими полютантами;
  • стать (чоловіки мають більшу схильність до ХОЗЛ);
  • вплив несприятливих соціальних та професійних умов;
  • хвороби носоглотки, порушення носового дихання;
  • інфекції ДШ (часті ГРВЗ, гострий бронхіт, пневмонія);
  • несприятливий клімат;
  • алергія;
  • генетичні чинники.

Захворювання характеризується хвилеподібним перебігом з частими загостреннями. Для своєчасного виявлення ранніх проявів ХОЗЛ хворим потрібно проводити спірометрію, за необхідності з навантаженням.

Можливі прояви ХОЗЛ:

  • загальна немотивована слабість, підвищена чутливість до холоду, мерзлякуватість («холод ловить за спину»);
  • підвищення температури тіла часто короткочасне, добові її коливання інколи перевищують 1 °С. Температуру в межах 36,8-37,0 °С у таких хворих варто вважати гарячковою, бо в період ремісії захворювання вона зазвичай субнормальна (36,0-36,3 °С);
  • пітливість верхньої частини тіла, особливо вночі, симптом «вологої подушки»;
  • поява або посилення задишки та кашлю, поява або збільшення кількості мокротиння, більш гнійний його характер;
  • наростання проявів артеріальної гіпоксемії, ознак дихальної та правошлуночкової недостатності;
  • лейкоцитоз, збільшення швидкості осідання еритроцитів.

Останніми роками наголошують, що велике значення в переході інфекції в хронічну форму може мати проникнення бактерій у клітини бронхіального епітелію: внутрішньоклітинна персистенція мікроорганізмів – головний механізм ухилення бактерій від імунної та інших захисних систем макроорганізму. У літературі недостатньо відомостей про порушення функції ендотелію при ХОЗЛ, тоді як це захворювання супроводжує велика кількість чинників, що визначають розвиток ендотеліальної дисфункції, а саме: гіпоксія, підвищений вміст біологічно активних речовин. Прогресування ХОЗЛ, його прогноз багато в чому визначаються частотою та вираженістю загострень, які можуть перебігати під маскою грипу, застудних захворювань з посиленням кашлю. Під час нападу кашлю повітря не встигає вийти з альвеол, вони перерозтягуються, що сприяє розвитку емфіземи. У разі поширення запалення на перибронхіальну й інтерстиціальну тканину порушується лімфовідтік: лімфа відтікає не до лімфовузлів (де мікрофлора знешкоджується), а ретроградно, до плеври, внаслідок чого виникає плеврит. Поступовий розвиток пневмосклерозу призводить окрім порушення дренажної функції бронхів до деформації бронхіального дерева (бронхоектазія, ателектаз, вікарна емфізема), легеневої гіпертензії.

Декомпенсоване легеневе серце відкриває новий етап у перебігу захворювання, прогноз якого визначається передусім динамікою серцевої недостатності.

Діагноз ХОЗЛ потрібно припускати в будь-якого пацієнта із задишкою, хронічним кашлем або продукцією мокротиння і/або наявністю факторів ризику розвитку захворювання в анамнезі, але обов’язковою для встановлення діагнозу ХОЗЛ є спірометрія з форсованим видихом, що після застосування бронходилататора демонструє відношення об’єму форсованого видиху за 1-шу секунду до функціональної життєвої ємності легень <0,70%.

Коли діагноз ХОЗЛ підтверджено даними спірометрії, для того щоб рекомендувати відповідну терапію і досягти цілей лікування, необхідно оцінити такі чотири фундаментальні аспекти:

  • тяжкість обмеження повітряного потоку;
  • природа та вираженість поточних симптомів у пацієнта;
  • попередній анамнез помірних і тяжких загострень;
  • наявність і вид супутніх захворювань (мультиморбідність).

Ціллю фармакологічної терапії пацієнтів із ХОЗЛ є:

– зменшення симптомів захворювання;

– зменшення ризику та тяжкості загострень:

– поліпшення загального стану здоров’я;

– підвищення толерантності до фізичних навантажень.

 

НАТАЛІЯ БАНДАЛЕТОВА, завідувачка терапевтичним відділенням комунального підприємства «Полтавська центральна районна клінічна лікарня Полтавської міської ради».