Вакцинація проти поліомієліту

В останні роки рівень охоплення дитячого населення профілактичними щепленнями проти поліомієліту є недостатнім для повного захисну від розповсюдження «дикого» штаму вірусу поліомієліту. Щеплення оральною поліомієлітною вакциною є єдиним ефективним засобом для припинення циркуляції поліовірусу та забезпечення захисту дітей від уражень, зумовлених поліовірусом. Вакцина проти поліомієліту, яку отримала Україна, надана Міжнародною організацією ЮНІСЕФ, виробника Санофі Пастер (Франція) і є безпечною для проведення профілактичних щеплень у дітей.

Додаткова імунізація проти поліомієліту дитячого населення в районі проводиться в три тури. Під перший та другий  тур підлягають діти віком від 2 місяців до 6 років (5 років, 11 місяців, 29 днів), третій тур розширений із залученням дітей віком від 2 місяців до 10 років (9 років,11 місяців, 29 днів).

Перший тур імунізації проти поліомієліту дитячого населення проводився з 21.10.2015 року по 09.11.2015 року вакциною ІПВ (інактивованою поліомієлітною вакциною) та ОПВ (оральною поліомієлітною вакциною) згідно рекомендацій МОЗ України.

Охоплення щепленнями проти поліомієліту в Полтавському районі в  першому турі становить 60 %.

30.11.2015 року розпочатий другий тур додаткової імунізації проти поліомієліту, який триватиме до 18.12.2015 року.

Станом на 17.12.2015 року вакцинацією ОПВ охоплено 76 % дитячого населення Полтавського району, які підлягали вакцинації в ІІ-му турі.

10.12.2015 року в Полтавському районі була проведена перевірка виконання додаткової турової імунізації дитячого населення проти поліомієліту, дотримання системи «холодового ланцюга», транспортування медичних імунобіологічних препаратів та доцільність використання вакцини представниками Міжнародного дитячого фонду ЮНІСЕФ, Міністерства охорони здоров’я України, Департаменту охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації, в присутності представників Полтавської центральної районної клінічної лікарні та комунального закладу «Полтавський районний  клінічний центр первинної медичної допомоги».

Представники ЮНІСЕФ відзначили, що результати додаткової імунізації проти поліомієліту, є такі, що свідчать про довіру батьків до проведення вакцинації, якість та умови зберігання вакцини відповідають міжнародним стандартам.

Заступник головного лікаря
з дитинства та пологової допомоги
Т.І.Воробйова