Обережно – грип!

В Україні фіксується агресивний вірус грипу типу А Н1N1, що на відміну від інших вірусів здатен провокувати важкі вірусні пневмонії, що і є часто причиною летальності.

Особливо небезпечним грип є для представників груп ризику – це діти до 5 років (особливо – діти до 2 років), вагітні жінки, люди віком старше 65 років, люди з надмірною вагою, хворі на діабет, хворі на хронічні серцево-судинні захворювання, хворі на хронічні захворювання легенів, люди з іншими тяжкими хронічними захворюваннями. Також сюди належать професійні групи ризику – медичні працівники, вчителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту, усі, хто працює в багатолюдних місцях.

У разі появи небезпечних симптомів – значне підвищення температури тіла, головний біль, біль у м’язах, біль у горлі, кашель, нежить, закладання носа – особливо представники груп ризику мають терміново звернутися до лікувального закладу, пройти обстеження та при необхідне лікування.

Вагітні жінки мають викликати свого сімейного лікаря телефоном. Для них грип становить особливу загрозу, оскільки стан їхнього організму суттєво зменшує шанс одужати без ускладнень. Для убезпечення власного здоров’я та здоров’я майбутнього малюка їм варто бути уважними та вакцинуватись від грипу, бажано ще до початку епідсезону.

Та пам’ятайте головне, вчасне звернення до медичних працівників, а в подальшому необхідне збалансоване лікування, суттєво зменшують вірогідність ускладнень при захворюванні на грип.