Глаукома.

Глаукома – це захворювання, викликане високим внутрішньоочним тиском, без лікування веде до необоротної загибелі зорового нерва. А загибель зорового нерва означає безповоротну втрату зору. Проте, раніше виявлення і лікування може пригальмувати або навіть зупинити прогресування захворювання.

Що викликає глаукому? В оці постійно продукується рідка субстанція, звана водянистої вологою. Водяниста волога секретується в простір між кришталиком і райдужкою. Далі вона виходить через отвір зіниці в передню камеру – простір між рогівкою і райдужкою – і заповнює її. У кутку передньої камери, де сходяться рогівка і райдужка, розташована складна дренажна система ока, через яку водяниста волога покидає око і йде в кровоносне русло. Саме баланс між продукцією і відтоком водянистої вологи визначає внутрішньоочний тиск . У більшості людей він знаходиться в межах 16-25 міліметрів ртутного стовпа. При глаукомі, водяниста волога не отримує належного відтоку, скупчується в оці, і, як наслідок цього, підвищується внутрішньоочний тиск. Без лікування веде до поступової, але незворотної втрати зору.

Причинами вторинної глаукоми можуть стати запалення, травма, операції, цукровий діабет, пухлини і деякі лікарські препарати. При цій формі глаукоми потрібно як лікування основної проблеми, так і глаукоми. Вроджена глаукома – рідкісна форма глаукоми зустрічається у дітей і в більшості випадків вимагає хірургічного лікування.

Ознаки (симптоми). Глаукома – підступна хвороба, тому що вона тривалий час протікає без приховано. І запідозрити хворобу можна лише коли виникають гострі приступи глаукоми (надзвичайно сильний біль в оці, різке погіршення зору, головний біль, часто болить половина голови з боку хворого ока, нудота, блювання, світлобоязнь, сльозотеча.

Діагностика. Через те, що глаукома в більшості випадків ніяк себе не проявляє, особи старше 40 років повинні один раз на рік показуватися офтальмологу з обов’язковим вимірюванням внутрішньоочного тиску. Для початкової глаукоми характерні зміни в центральному полі зору, для більш просунутих стадій – звуження периферичного поля зору аж до трубчастого зору, коли пацієнт бачить тільки те, що знаходиться прямо перед його очима, а все, що знаходиться з боків, зверху і знизу – суцільна чорнота.

Лікування. Деяким хворим буває достатньо призначення крапель для зниження тиску, щоб призупинити подальший розвиток глаукоми. У кожному разі, краплі від тиску – це перший етап лікування глаукоми, який призначається всім хворим при встановленні діагнозу. Існує декілька груп препаратів в крапельної формі, які знижують внутрішньо очний тиск. При недостатньому ефекті від одного препарату прописують їх комбінацію. Операція призначається, коли медикаментозне лікування не знижує внутрішньо очний тиск до нормальних цифр або не зупиняє прогресування глаукоми. Операцією глаукома не виліковується. Хвороба залишається на все життя, операцією тільки знижується тиск. Зниження тиску після операції не буває вічним. Як правило, через кілька років внутрішньо очний тиск знову стає високим. Звідси висновок: Після операції потрібно продовжувати періодично спостерігатися у лікаря і вимірювати внутрішньо очний тиск!

Лікар-офтальмолог Полтавської центральної районної клінічної лікарні І.Ю. Березівська