30 річниці Чорнобильської катастрофи присвячується.

Сьогодні ми стоїмо на порозі того дня який чорною позначкою увійшов у наше життя: 26 квітня 1986 року о 1 годині 23 хвилини на 4-му енергоблоці чорнобильської АЕС під час технічного експерименту стався вибух. Він супроводжувався пожежею й викидом радіоактивних речовин.

Радіоактивна хмара, яка утворилася в результаті аварії, пройшла над європейською частиною колишнього Радянського Союзу (Україна, Білорусія, Росія), Європою, Великобританією, Скандинавією і східною частиною США. Радіоактивними нуклідами було забруднено понад 145 тисяч кілометрів території України, республіки Білорусь, Російської федерації – близько 5 тисяч населених пунктів, з них в Україні – 2218 селищ і місць з населенням приблизно 2,4 мільйона. В Україні тільки три з 29 областей – Закарпатська, Тернопільська,Чернігівська мають низький рівень забруднення навколишнього середовища.

У 1986 – 1987 роках у роботах з ліквідацією наслідків катастрофи взяли участь близько 600000 осіб, 200 тисяч із них отримали підвищені дози опромінення. За офіційними даними, загалом, внаслідок Чорнобильської аварії померлих близько 5 мільйонів осіб, з них понад 2,6 мільйонів українців, у тому числі більше 600 тисяч дітей.

Навколо Чорнобильської АЕС була встановлена “заборонена зона” – так звана зона відчуження. Тож 116 тисяч осіб, які там проживали, були евакуйовані в менш забруднені райони. Заборонена зона була потім розширена і в даний час її площа становить 4300 квадратних кілометрів. Місто Прип’ять (населення 45000 осіб) де проживала більшість співробітників станції, було повністю евакуйоване. Ще 230 тисяч осіб були переселені із зараженої зони: Київської, Житомирської, Чернігівської областей. У них значно вищий ніж в середньому по Україні, рівень захворюваності органів дихання, щитовидної залози.

Через 20 років після аварії на ЧАЕС оцінки її впливу на здоров’я людей були дуже суперечливі. Чорнобиль називають ще інформаційно –комунікативною катастрофою, оскільки очне число жертв важко визначити.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) відзначає, що в Україні, Росії і Білорусії діагностовано 5,3 тисяч випадків раку щитовидної залози у людей, які були під час аварії дітьми і підлітками. Фахівці ВООЗ прогнозують, що наслідки Чорнобильської катастрофи призведуть до загибелі 16 тисяч жителів Європи.

З того дня коли світ дізнався про Чорнобильську катастрофу, минає 30 років. Вся світова спільнота, ми всі пройшли складний шлях переосмислення того великого комплексу проблем, котрі пов’язані з використанням  високих і нерідко небезпечних технологій. Незмінним залишається одне – глибока повага до людей котрі закрили собою світ від атомної біди, що вирвався зі зруйнованого четвертого блоку Чорнобильської АЕС. Їхній подвиг неможливо переоцінити, як не можна переоцінити значення того, що вони зробили. На території Полтавського району мешкає 497 осіб потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС. Всі вони перебувають під постійним наглядом, отримують можливу допомогу від лікарів та соціальних служб.

Чорнобиль ще довго буде в серцях українців відгукуватися болем і сумом, скорботою за тих хто вже пішов із життя, віддавши його заради майбутніх поколінь. Низький уклін Вам, чорнобильці! Щастя і міцного здоров’я, а померлим – пам’ять…

 

 

Тетяна Бобир, лікар з обслуговування Чорнобильського контингенту