Гепатит – виліковний !

Вірусний гепатит – виліковний. Для цього в Україні є досвід боротьби з гепатитами, є відповідні програми лікування. При цьому тест на вірусні гепатити потрібно робити усім: людина перебуває у групі ризику до тих пір, поки не знає інфікована вона чи ні. Позитивний результат експрес-тесту не є підставою для постановки діагнозу.

Що робити, якщо у вас виявили гепатит С?

Алгоритм дій у разі виявлення захворювання на гепатит С такий: щоб підтвердити (або спростувати) результат швидкого тесту на антитіла до вірусу гепатиту С потрібно звернутися до лабораторії та здати кров на аналіз для визначення РНК-вірусу гепатиту методом полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР якісний). Якщо аналіз позитивний – звернутися до інфекціоніста. Лікар призначає додаткові обстеження, встановлює діагноз, визначає стадію захворювання та необхідність лікування. Наявність захворювання не завжди передбачає терміновість лікування.

Після цього потрібно стати на диспансерний облік. Отримати лікування можна в закладі охорони здоров’я, який реалізує Державну цільову соціальну програму профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів програму за місцем реєстрації (прописки). Якщо місце реєстрації відрізняється від місця фактичного проживання, необхідно отримати тимчасову реєстрацію у відповідних державних органах.

Щоб отримати лікування, потрібно подати заяву головному лікарю на участь у зазначеній програмі. Участь у програмі лікування ухвалюється комісійно на основі медичних показників. У разі переведення на лікування з одного закладу в інший, рекомендується просити виписку з історії хвороби та робити копії усіх аналізів, які здавалися.

Орієнтовний перелік аналізів, необхідних для початку лікування:

  • аналіз крові для визначення РНК-вірусу гепатиту С методом ПЛР (якісний);
  • генотипування вірусу гепатиту С;
  • аналіз крові загальний;
  • розгорнутий біохімічний аналіз крові;
  • визначення рівня глюкози в крові;
  • тестування на наявність вірусного гепатиту В і ВІЛ-інфекції;
  • аналіз сечі загальний;
  • електрокардіографія;
  • ультразвукове обстеження печінки (еластометрія печінки, таке обстеження ще називають фіброскануванням) або фібротест (робиться шляхом математичного обчислення результатів біохімічного аналізу крові).

 

 

Лікар-інфекціоніст Полтавської центральної районної клінічної лікарні О.В. Бєлая