Вони живуть поруч з нами.

На останній параолімпіаді в Ріо українські спортсмени зайняли ІІІ місце в загальному заліку і цілком заслужено стали справжніми національними героями. Та ці герої живуть і поруч з нами. Вони кожного дня перемагають не тільки хворобу, а й перешкоди в непристосованих для них умовах сучасного життя.

Звичайна людина навіть не помічає скільки сходинок, дві чи три, треба подолати на вході в лікувальний заклад. А для людей з особливими потребами це перешкода, яку не здолати без сторонньої допомоги.

Та проблема має і зворотній бік. Іноді наша надмірна і нав’язлива опіка, необґрунтоване акцентування уваги на проблемах таких людей створюють не зовсім комфортну психологічну атмосферу, перш за все, саме для них. От і виникає питання, як вирішити два взаємо-виключаючих завдання – створити сприятливі умови для людей з особливими потребами і в той же час надмірно не загострювати на цьому увагу.

Насправді відповідь існує і вона досить проста. В цивілізованому світі реалізується окрема комплексна стратегія, спрямована на створення умов, які б дозволяли людям з особливими потребами почуватися вільно та бути дійсно повноцінними членами суспільства. Одним із елементів цієї стратегії є так званий «універсальний дизайн» – це коли вже звичні у використанні речі створюються так, щоб не акцентувати увагу на проблемі якоїсь окремої категорії людей. Маленький приклад такого підходу ви бачите на фото.

pandus1

 

pandus2

І це не єдиний крок у відповідному напрямку по Полтавській центральній районній клінічній лікарні. В проекті добудови нової поліклініки, адаптація умов медичного обслуговування людей з особливими потребами, відповідає найвищим світовим стандартам. Буде облаштовано ганок з пандусом на головному вході в корпус. Конструктивно забезпечено безперешкодний горизонтальний зв’язок по теплому переходу між всіма корпусами лікарні. Функціонуватимуть окремий ліфт на другий поверх та спеціально пристосований туалет.

Давайте не залишатися байдужими. В тих ситуаціях, коли саме від нас залежить вирішення делікатної проблеми. Не словом, а ділом допомагати героям, які живуть поруч.

 

Голова ЛКК Полтавської центральної районної клінічної лікарні Олена Жорняк