День Чорнобильської трагедії

26 квітняДень Чорнобильської трагедії – для українців особливо трагічна дата. Чорнобильська катастрофа стала найбільшою за всю історію ядерної енергетики у світі. Радіацією забруднено понад 54 тис. кв. км території, постраждало понад 3,4 млн. людей, з яких 1,5 млн. — діти. Смертоносна пляма накрила понад 1000 українських міст і сіл, а на карті України з’явилась 30-кілометрова «зона відчуження». Для ліквідації наслідків катастрофи було мобілізовано понад 600 тисяч осіб. Чорнобиль – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків.

Чорнобильська катастрофа завдяки самопожертві ліквідаторів аварії стала символом жертовності в ім’я Батьківщини, в ім’я мільйонів людей та прийдешніх поколінь. Ризикуючи своїм життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу і подальшого розповсюдження радіації. Час не загоїв чорнобильських ран, не стер у пам’яті важкі й героїчні події, імена мужніх людей, які виявили жертовність, високий патріотизм і ціною власного життя й здоров’я зупинили ядерну катастрофу.

26 квітня традиційно уся громадськість згадує ті страшні часи, коли тисячі людей були кинуті на боротьбу зі стихією. Це день, коли вчені, пожежники, військові, громадяни працювали пліч о пліч задля майбутнього своїх сімей та наступних поколінь. Багато хто з них поліг на місці трагедії, ще більше – у лікарнях, відчуваючи вплив наслідків радіоактивного опромінення. Минули роки, але й на сьогодні це найстрашніша радіаційна аварія в історії людства, яка зачепила долі людей. Вона показала і силу, і безсилість людського інтелекту.