Лікар-педіатр розповіла про медичні наслідки Чорнобильської катастрофи у постраждалих дітей

Статус дитини-інваліда на сьогодні мають 107 дітей області, серед них – 23 через хвороби пов’язані з аварією на ЧАЕС

– У 2000 році на базі Полтавської обласної дитячої клінічної лікарні створений обласний діагностично-реабілітаційний Центр для дітей, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, основним завданням якого є ведення Державного реєстру осіб категорії постраждалих обласного рівня. Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 21 грудня 2016 року №982 реєстр є єдиною інформаційною системою державного обліку зазначених осіб. Основне завдання якого – контроль стану здоров’я та вивчення медичних наслідків у постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, – розповіла Галина Богатир, завідувач обласним діагностично-реабілітаційним Центром для дітей, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, лікар-педіатр вищої категорії ПОДКЛ. – Раніше вітчизняні та зарубіжні вчені, на основі дослідження стану здоров’я постраждалих від ядерних бомбардувань, прогнозували в Україні зростання рівня захворюваності на онкологічні недуги протягом 50 років після опромінення. Прогнози, на жаль, справдилися. Так, за даними Національної академії медичних наук, останнім часом у постраждалих від аварії на ЧАЕС виявляють зростання частоти ранніх форм лейкемії, раку щитовидної та молочної залози, а також зростання частоти пізніх форм «солідних» новоутворень — раку легень та сечовивідних шляхів. Лише кількість випадків раку щитоподібної залози, зареєстрована у 2000-х роках у постраждалих від аварії у 33 рази перевищує дочорнобильський рівень. Дана тенденція спостерігається і на Полтавщині.

Особливої уваги сьогодні потребує здоров’я дітей та підлітків народжених від учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, евакуйованих та переселених із зон забруднення.

За статистикою, частка здорових неповнолітніх з кожним роком зменшується (за останні роки дещо стабілізувалася) і складає – 34,8 %

Динаміка і структура первинної захворюваності дітей чорнобильських контингентів протягом багатьох років після катастрофи щорічно змінювалась за рахунок нозології та накопичення хронічних захворювань органів і систем, а саме: хвороб системи органів кровообігу, ендокринної системи, кістково-м’язевої системи і сполучної тканини, окремих порушень із залученням імунного механізму, нервової системи і органів чуття. Значна кількість хронічних захворювань супроводжується астенічним і астено-невротичним синдромами. У дітей, які мають хвороби органів травлення, з’являються і супутні ускладнення у вигляді ерозивних гастродуоденітів. Залишаються на високому рівні первинні звернення за медичною допомогою, серед яких 60% були пов’язані з хворобами органів дихання, 90% усіх цих захворювань складали гострі респіраторні хвороби верхніх дихальних шляхів, хвороби мигдаликів та аденоїдів, трахеїти та бронхіти.

Наведені дані захворюваності дітей чорнобильських контингентів вимагають кропіткої диспансерної роботи з нагляду за перебігом хвороб, своєчасного амбулаторного і стаціонарного лікування, направленню при необхідності в державні реабілітаційні центри і обов’язкового санаторно-курортного лікування і оздоровлення влітку в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Координатором дій в цьому виступає обласна клінічна дитяча лікарня, яка повністю відповідає сучасним вимогам і має ступінь вищої акредитаційної оцінки Міністерства охорони здоров’я України.

 

 

За матеріалами ДОЗ Полтавської облдержадміністрації.