Нове дослідження ВООЗ свідчить про поширення ожиріння серед молоді.

Новий звіт ВООЗ, представлений 17 травня 2017 року в Португалії під час Європейського Конгресу з питань ожиріння, вказує на зростання числа підлітків, що страждають на ожиріння у багатьох країнах Європейського регіону ВООЗ.

“Незважаючи на постійні зусилля у боротьбі з проблемою дитячого ожиріння, за даними оцінок, кожен третій підліток в Європі, як і раніше, має надлишкову масу тіла або страждає на ожиріння. При цьому найвищі показники відзначаються в країнах Південної Європи і Середземномор’я. Особливе занепокоєння викликає той факт, що епідемія зростає в країнах Східної Європи, де показники традиційно були нижчими, – повідомила д-р Zsuzsanna Jakab, директор Європейського регіонального бюро ВООЗ. – Досягнення цілі у сфері сталого розвитку з припинення зростання дитячого ожиріння вимагає впровадження масштабних нормативно-правових заходів. Урядам країн необхідно докладати більше зусиль спрямованих на те, щоб розірвати цей згубний цикл, що переноситься з дитячого у підлітковий вік, а потім – у доросле життя”.

Одна з головних глобальних проблем охорони здоров’я

Дитяче ожиріння вважається одним із найсерйозніших викликів для громадського здоров’я в XXI столітті. Діти, які страждають на ожиріння, піддаються більшому ризику розвитку діабету 2-го типу, астми, порушень сну, проблем з опорно-руховим апаратом і серцево-судинних захворювань у майбутньому, а також ризику пропуску шкільних занять, розвитку психологічних проблем та соціальної ізоляції.

Д-р Joao Breda, керівник Програми з питань харчування, фізичної активності та ожиріння в Європейському регіональному бюро ВООЗ, підкреслює, що в майбутньому це призведе до обтяжливих та тривалих наслідків: “Більшість молодих людей не “переростуть” ожиріння: близько 80% підлітків, у яких розвивається ожиріння, матимуть проблеми з вагою і в дорослому віці. Ці проблеми ведуть за собою підвищений ризик погіршення здоров’я, а також посилення стигми та дискримінації. Крім того, хронічний характер ожиріння може обмежувати соціальну мобільність і підтримувати руйнівний цикл бідності і поганого здоров’я протягом декількох поколінь”.

У звіті особливо підкреслюється стійка нерівність у показниках ожиріння серед молодих людей. В цілому, до ожиріння більше схильні діти в ранньому підлітковому віці, хлопчики і діти з сімей з більш низьким соціально-економічним статусом. Ці дані говорять про те, що в рамках сьогоднішніх зусиль щодо зміцнення здоров’я та профілактики дитячого ожиріння, забезпечити адекватне охоплення цих груп не вдається.

Профілактичні заходи задля подолання негативних тенденцій

Стратегічні ініціативи та втручання повинні бути спрямовані на підлітків із груп високого ризику в сімейному, шкільному та соціальному середовищі, і першочергова увага в рамках таких ініціатив має приділятися заходам, які дають дітям та підліткам можливість дотримуватися здорового раціону харчування. Також необхідно вдосконалювати урбанізоване середовище таким чином, щоб фізична активність знову стала невід’ємною частиною повсякденного життя.

 

За матеріалами сайту МОЗ України