«Збав швидкість – збережи життя»

Під таким гаслом у лікувально-профілактичних закладах Полтавщини з 8 по 14 травня відбувся Тиждень безпеки дорожнього руху. Він проходив у рамках Десятиліття дій з безпеки дорожнього руху 2011-2020 рр., проголошеного Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН.

Метою Тижня було об’єднати зусилля державних органів, бізнесу, неурядових організацій, наукової спільноти, ЗМІ та всього суспільства для виконання державних і міжнародних програм з безпеки дорожнього руху та популяризації дотримання Правил дорожнього руху.

За даними ВООЗ, дорожньо-транспортний травматизм наразі є однією з найбільших світових проблем охорони здоров’я. За прогнозами, у 2030 році ДТП можуть стати однією з основних п’яти причин смертності людей у світі.

В Україні щороку на дорогах гине понад 5 тисяч осіб та майже 40 тисяч – травмуються. Впродовж І кварталу цього року в Україні вже сталося майже 38 тисяч ДТП, з них 5 тисяч аварій з постраждалими, в яких понад 500 людей загинуло та близько 6 тисяч – травмовано. Найбільша кількість ДТП сталася у Київській та Львівській областях. За кількістю аварій Полтавщина посідає четверте місце.

За даними Служби автодоріг у Полтавській області, найчастіше ДТП з постраждалими відбуваються під час зіткнення, наїзду на перешкоду та перекидання. За І квартал поточного року на дорогах Полтавщини загинуло 14 осіб, травмовано – 91 особа (у минулому році відповідно – 24 та 99 людей). Загалом за І квартал на автодорогах загального користування Полтавщини зменшилась кількість ДТП на 16% та на 10,45% – ДТП з потерпілими.

Основними причинами, які призводять до дорожньо-транспортних пригод, є порушення швидкісного режиму та Правил дорожнього руху, які суттєво можуть вплинути на траєкторію руху учасників. Безпосередньо, це і порушення правил обгону, і маневрування на дорозі, і неврахування безпечності маршруту. На третьому місці за кількістю дорожньо-транспортних пригод є керування водіями в алкогольному і наркотичному сп’янінні.

Однак більшість аварій можна було б уникнути, за умови зниження водіями швидкісного режиму руху свого автомобіля. Адже перевищення швидкості є однією серед головних причин виникнення ДТП в Україні. Згідно з дослідженнями, при зменшенні водіями середньої швидкості руху лише на 1 км/год. кількість аварій зменшується на 2-3%.

Низька дисципліна учасників дорожнього руху, особливо пішоходів, також є однією з причин високого рівня аварійності. Їхня поведінка свідчить про недбале ставлення до елементарних Правил дорожнього руху. Якби кожна людина замислилась над цінністю власного життя і життям своїх рідних, близьких, друзів, та неухильно дотримувалась би цих Правил, тоді можна було б розраховувати на щось позитивне.

Хоча місто Полтава відрізняється від великих міст, але й воно має багато доріг та перехресть. Тому необхідно бути максимально уважними та обережними на вулицях міста. Як водії, так і пішоходи повинні поважати дорогу, щоб дорога поважала їх. 

Основні правила, які ви повинні знати
батьки і навчати своїх дітей!

  • Зупинитися, перш ніж зробити крок на проїжджу частину.
  • Завжди використовувати підземний перехід, якщо він є.
  • Перетинати дорогу тільки в зазначених місцях (біля світлофора, пішохідним переходом).
  • Не переходити вулицю, почувши сигнал машин екстреної допомоги або спецмашин.
  • Під час переходу вулиці подивитися ліворуч, праворуч і знову ліворуч, переконатися, що немає машин, і тільки після цього переходити вулицю.
  • Триматися подалі від машин, що виїжджають заднім ходом.
  • Ніколи не грати навіть на тихій проїжджій вулиці або дорозі.
  • Не бігти через дорогу.
  • Для переходу дороги треба знайти безпечне місце якомога далі від повороту.
  • Не виходити на проїжджу частину дороги із-за перешкоди.

Зменшення аварійності на дорогах має стати пріоритетом для кожного, адже і стосується ця проблема кожного, а не лише водіїв. Нагадаємо, що другий етап Тижня безпеки дорожнього руху буде проходити з 13 по 19 листопада.

 

 

За матеріалами сайту ДОЗ Полтавської ОДА