Кір – це небезпечне вірусне захворювання.

Кір – це небезпечне вірусне захворювання, що вражає як дітей, так і дорослих, які не мають імунітету проти нього. Сприйнятливість до кору дуже висока – це одне з найбільш заразних захворювань.

Саме ця інфекція є однією із основних причин дитячої смертності у світі.

На сьогодні кір зафіксували у кількох регіонах України, зокрема, в Одеській, Львівській області, місті Києві.

Кір передається повітряно-крапельним шляхом, вірус кору виділяється хворим в зовнішнє середовище під час кашлю, чхання або тісного особистого контакту. В повітрі або на заражених поверхнях вірус залишається активним протягом двох годин, з потоком повітря вірус може навіть поширитись у сусідні приміщення, наприклад через вікна, вентиляцію тощо.

Хвора на кір людина є джерелом зараження з останніх двох днів інкубаційного періоду (триває 8-14 днів, рідко до 17 днів) до четвертого дня після появи висипань. З 5-го дня після появи висипань людина вважається незаразною. Бувають також випадки зараження плоду через плаценту від хворої матері. Сприйнятливість до кору дуже висока – це одне з найбільш заразних захворювань.

Найчастіше кором хворіють діти та підлітки, однак, якщо щеплення не було, то заразитись може і дорослий.

Першим симптомом кору є сильне підвищення температури (іноді до 40 градусів). Воно настає через 10-12 днів після зараження і триває 4-7 днів. У хворих спостерігається чхання, кашель, почервоніння очей, сльозотеча і світлобоязнь, запалення горла, діарея, а також маленькі білі цятки на внутрішній поверхні щік

Вже на 4-5 день після перших симптомів температура знову підвищується до 39-40 градусів, а на шкірі з’являється дуже характерний для кору висип, він складається з дрібних папул, оточених плямою і схильних до злиття. Спочатку висип з’являється на обличчі, шиї і за вухами, на наступний день – на тулубі, і потім – на кінцівках помітний висип червоних цяток. Спочатку висип з’являється на обличчі, шиї і за вухами, на наступний день – на тулубі, і потім – на кінцівках. Висип залишається на шкірі 5-6 днів. У цей момент посилюється нежить, набрякають повіки та все обличчя У цей момент посилюється нежить, набрякають повіки та все обличчя

З 5-го дня після появи висипань людина вважається незаразною. Бувають також випадки зараження плоду через плаценту від хворої матері. Сприйнятливість до кору дуже висока – це одне з найбільш заразних захворювань.

До симптомів може додатись ще й пронос. Також може посилитись головний біль, інколи хворі навіть непритомніють.

Якщо хвороба проходить без ускладнень, то вже до тижня часу хворому має стати краще. Тоді у людини нормалізується температура, проходять кашель та нежить, а верхній шар шкіри, на якій був висип, починає відлущуватись.

Цей вірус небезпечний ще й ти тим, що ускладнення після хвороби можуть бути не безпечнішими за саму недугу. Інфекція сильно понижує імунітет, і організм стає чутливим до будь-якої бактеріальної інфекції.

Ускладнення можуть торкнутись і дихальної системи – це пневмонія, бронхіт. Також часто після перенесення вірусу може виникнути запалення середнього вуха, часто це трапляється у маленьких дітей.

Кір наносить відбиток і на нервову систему, в деяких випадків може призвести до енцефаліту (запалення головного мозку)

При кору призначають симптоматичне лікування, специфічного лікування не існує. Використовують відхаркувальні і протизапальні засоби для полегшення запалення дихальних шляхів. При коньюктивіті призначають краплі з антибіотиками. Антибіотики можуть застосовувати в разі розвитку бактеріальних ускладнень.

Найефективнішим засобом проти кору є вакцинація. Її потрібно робити двічі – в шість місяців і в 12 років. Ті, хто пройшов вакцинацію, отримують імунітет на багато років. Імунітет на все життя з’являється і у перехворілих на кір.

 

Лікар-інфекціоніст Полтавської центральної районної клінічної лікарні Олександра Бєлая.