Санаторій у нас поруч!

В медичній науці є такий дуже важливий розділ – реабілітація. Медична реабілітація вивчає механізм дії фізичних лікувальних чинників, обґрунтовує та створює технології відновлювального лікування, оцінює ефективність медичної реабілітації дорослих та дітей з різноманітною патологією. Кожен знає, що спочатку недуг лікують уколами та пігулками, а потім – різноманітними фізіопроцедурами, вправами, масажами, курсами санаторного лікування та таке інше. Але ж на сьогоднішній день ми рідко маємо змогу поїхати до санаторію та пройти повноцінний і ефективний курс відновного лікування. Проте відновне лікування необхідне дуже багатьом пацієнтам. І завдяки сучасним технологіям воно стає доступне кожному.

У Полтавській центральній районній клінічній лікарні функціонує фізіотерапевтична служба, яка має можливість допомагати відновитись людям із самою різноманітною патологією, запобігти загостренню хронічних хвороб. Служба добре оснащена, а кваліфікований персонал надає допомогу на високому рівні. Серед послуг різноманітні види електротерапії (електрофорез лікувальних розчинів та мікроелементів, діадинамотерапія та ампліпульстерапія при больових синдромах), дарсонвалізація та магнітотерапія для покращення кровообігу та заживлення, ультразвукова терапія та фонофорез лікувальних препаратів, високочастотна та мікрохвильова сантиметрова терапія. Проводиться ультрафіолетове опромінювання загальне, місцеве та тубус-кварц слизових носа і ротоглотки, інгаляції ультразвукові та за допомогою небулайзера. Медичні сестри з масажу проводять лікувальний масаж за різними методиками. Також застосовуються сучасні методи фізіотерапії, такі як біоптрон-терапія, лазерна та КВЧ-терапія.

Завдяки розумінню та підтримці районної влади маємо можливість покращувати матеріально-технічну базу служби. Зростають можливості по відновленню пацієнтів.

Так, минулого року було придбано потужний фізіотерапевтичний комплекс BTL-400 PREMIUM, який дозволяє проводити процедури одночасно двом пацієнтам. За допомогою комплексу проводяться процедури всих видів електротерапії, всі види електростимуляції та комбіновану електро-ультразвукову терапію. Комплекс має широке застосування при захворюваннях та травмах опорно-рухового апарату, артрозо-артритах, контрактурах, невритах, невралгіях, проявах остеохондрозу хребта та багатьох інших хворобах.

В кінці 2017 року введено в експлуатацію надсучасний апарат ударно-хвильової терапії BTL-6000 SWT. Ударна хвиля на сьогодні є одним з найбільш ефективних способів лікування захворювань опорно-рухового апарату з больовим синдромом, які займають одне з перших місць за поширеністю. Ударна хвиля являє собою короткий потужний імпульс тиску. Цей імпульс глибоко проникає в м’які тканини і впливає на уражені ділянки. Під дією ударних хвиль покращується мікроциркуляція, руйнуються кальцинати (патологічні утворення), які є подразником та джерелом болю. Основними показаннями для ударно-хвильової терапії є п’яткова шпора, підошовний фасциіт, ахілодинія, епікондиліт, больові тригерні точки.

До кожного пацієнта використовується індивідуальний підхід і підбір курсу лікування. Процедури відпускаються за призначенням лікаря з урахуванням супутньої патології та протипоказань. Це дозволяє ефективно та безпечно надавати фізіотерапевтичну допомогу.

 

Завідувач фізіотерапевтичним кабінетом Марина Цвик.