Черговий крок назустріч сучасній медицині.

За кількістю нових методів та впроваджених технологій медицина займає одне із провідних місць. Невпинний прогрес сучасної медицини постійно вимагає від лікарів підвищення рівня професійних знань та освоєння новітніх технологій і метод, а від лікувальних закладів – оновлення технічної бази для можливості задовольняти потреби пацієнтів.

На початку минулого року наші фахівці вже знайомили читачів з тим, як впроваджується в закладі лапароскопічна хірургія. Давали детальні роз’яснення, що це за методика і чим вона відрізняється від традиційних відкритих хірургічних втручань, які суттєві переваги має. Нагадаємо, що вже доведено – лапароскопічні операції при багатьох захворюваннях набагато вигідніші, і в першу чергу для пацієнта.

Але ж це було майже рік тому. Неоціненний досвід та майстерність, яких набули наші фахівці (лапароскопічні втручання проводяться на базі хірургічного та гінекологічного відділень, спільно з науковцями «Української медичної стоматологічної академії») оцінили майже півтори сотні пацієнтів з різних куточків нашої області.

А тепер, завдяки підтримці небайдужих людей, маємо абсолютно нові можливості. Для лікарні придбано новітнє обладнання виробництва Німеччини, яке дозволяє виконувати повний спектр надсучасних ендоскопічних хірургічних та гінекологічних втручань. Відкриті нові можливості лапароскопічної хірругії (ендоскопічна лапароскопія – передбачає огляд органів за допомогою медичних оптичних приладів та можливе хірургічне втручання за допомогою спеціалізованого інструментарію) та гістероскопії (це мінімально інвазивний метод обстеження, який полягає в безпосередньому огляді порожнини матки з допомогою гістероскопа – тонкої трубки, якою заходиться в шийку матки з метою дослідження порожнини матки та проведення необхідних маніпуляцій).

Малоінвазивні втручання з приводу жовчокам’яної хвороби, виразкової хвороби шлунку, гриж черевної стінки та діафрагми, варікоцеле, гострого апендициту, пухлинних та не пухлинних захворюваннях кишківника, травм органів черевної порожнини, фіброміом матки, безпліддя, захворювань яєчників вже не «міф» а повсякденні процедури. Не менш важливо, що розширені можливості діагностичної лапароскопії, як єдиного об’єктивного методу обстеження у випадках, коли клінічна картина захворювання не зрозуміла, а правильний діагноз не може бути встановлений іншими методами.

Лапароскопічна хірургія це спосіб виконувати хірургічні маніпуляції та оперативні втручання без розрізу черевної порожнини. Замість розрізу хірург робить лише кілька невеликих проколів, через які вводяться спеціальні інструменти. Те, що відбувається в черевній порожнині пацієнта хірургічна бригада контролює за допомогою відеосистеми, з’єднаної з оптичним приладом, який також вставляється через прокол. Завдяки лапароскопії операція стає «малоінвазивною», тобто не завдає значної травми тканинам і органам пацієнта.

Перевагами лапароскопії є мінімальна травматизація та короткий термін перебування пацієнта в стаціонарі (1-3 доби), швидкому відновлення після операції. Проведення лапароскопії під великим збільшенням уможливлює більш точно й найменш травматично провести будь-яке оперативне втручання. У період заживання після лапароскопії болісні відчуття майже відсутні – немає необхідності застосовувати сильнодіючі знеболюючі лікарські препарати. До значних переваг також можна віднести відсутність післяопераційних дефектів, які спостерігаються при операціях з розрізом.

Коротка інформація для жінок. Гістероскопія порожнини матки дозволяє у багатьох випадках уникнути порожнинних операцій та зберегти матку у жінок репродуктивного віку, внаслідок чого знижується кількість ускладнень, які нерідко призводять до безпліддя. Основною перевагою методу є можливість виявлення внутрішньоматкової патології. У сучасній гінекології широко застосовується такий ендоскопічний метод, як гістероскопія порожнини матки. Придбане обладнання дає можливість не тільки діагностувати але й виконувати хірургічну корекцію патології.

І на останок, короткі але щирі слова подяки людям, що допомогли наблизити наших пацієнтів до можливостей сучасної медицини, адже вартість обладнання становила майже 3,2 млн. грн. і без солідарної участі кількох джерел отримати його було б не можливо. Фінансування отримано з «трьох кошиків» – державного, обласного та районного бюджетів. Виділенню коштів державної субвенції особисто сприяв Народний депутат України Юрій Васильович Бублик. За можливість отримання складової від обласного бюджету клопотався голова Полтавської районної державної адміністрації Ігор Рамазанович Карімов. На рівні району «винайшли можливість» профінансувати придбання лапароскопічної стійки завдяки голові Полтавської районної ради Михайлу Михайловичу Кононенку та найбільш активних представників депутатського корпусу Оленєва Павла Юрійовича і Рибася Анатолія Івановича.

 

З глибокою повагою та вдячністю, особисто від себе та колективу закладу, головний лікар Полтавської центральної районної клінічної лікарні Олег Анатолійович Мехедько.