Ми можемо. Я можу.

Щорічно 4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку. Цей день проголошений «Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями». В 2018 році він проходить під гаслом «Ми можемо. Я можу».

Одним із основних завдань для медичних працівників в протидії захворюваності на рак є підвищення обізнаності населення про рак, як про одне із найстрашніших захворювань сучасної цивілізації, привернути увагу до запобігання, виявлення та лікування цього захворювання.

За даними ВООЗ: існує більше 100 видів раку і хвороба може розвиватися в будь-якій частині тіла. Від раку щорічно вмирають мільйони людей. Статистика говорить про те, що за останні 100 років за рівнем захворюваності та смертності в світі онкопатологія перемістилася з десятого місця на друге, поступаючись лише хворобам серцево-судинної системи. За даними ВООЗ, щороку вперше захворівають на рак близько 10 млн. осіб. Прогнозовано, що до 2030 року смертність від раку зросте на 45%, в порівнянні з рівнем 2017 року.

У всьому світі найбільша захворюваність серед чоловіків від наступних п’яти видів раку (в порядку убування): раку легенів, шлунку, печінки, ободової і прямої кишки та стравоходу. У жінок зростає захворюваність на рак грудей, онкогінекологічні захворювання, рак шлунку, рак прямої та ободової кишки. У віці 30-74 років найбільш поширені: у чоловіків – злоякісні новоутворення легенів і шлунку, у жінок – злоякісні новоутворення молочної залози. У віковій групі понад 75 років найбільш поширені: у жінок – рак шкіри, онкогінекологічні захворювання, рак грудей. У чоловіків – рак легенів, захворювання ШКТ, шкіри. Більше 30% випадків смерті від раку можна запобігти, головним чином завдяки утриманню від вживання тютюну, здоровому харчуванню, фізичній активності і помірного вживання алкоголю. На даний момент вже відомо, що виникнення 43% ракових захворювань можна було б запобігти, орієнтуючись і дотримуючи елементарні норми здорової поведінки, такі як: відмова від куріння, фізична активність, збалансована та здорова їжа, своєчасна вакцинація проти вірусів (папіломатозний вірус), який викликає шийки матки, утримання від тривалого перебування на сонці та в солярії, своєчасна діагностика у лікарів за місцем проживання і увага до власного здоров’я.

Злоякісні новоутворення вражають в Україні кожного четвертого чоловіка і кожну шосту жінку, при цьому шанс захворіти істотно збільшується після 50-ти річного віку. За розрахунками фахівців, до 2020 року кількість людей, які вперше захворіли на рак, в Україні перевищить 200 тис. Онкологічна захворюваність стабільно зростає на 2,6 – 3% на рік.

Лікарі визнають, що багато видів раку сьогодні виліковні, проте успішність лікування залежить від того, на якій стадії пацієнту встановлено  діагноз. Шанси на повне лікування збільшуються, якщо хвороба вдається виявити на ранніх стадіях. У більшості випадків занадто пізно приходять до лікаря. Рак – це хвороба, яку можна в Україні ефективно лікувати, але щоб виявити її в зародку – необхідно пройти діагностичне обстеження, яким більшість громадян нехтують.

Шановні жителі Полтавського району! Нагадуємо Вам про необхідність проходження профілактичних оглядів:

– для жінок – відвідування гінеколога, мамолога;

– проходження мамографії 1 раз на рік для жінок старших 40 років;

– раз на рік для чоловіків консультація уролога;

– флюорографічне обстеження 1 раз на рік.

Закликаю всіх дбати про власне здоров’я!

 

 

Лікар-онколог Анна Котова.